Американците под 35-годишна възраст вече са по-доволни от своите заплати, в сравнение с по-възрастните служители.

Това се случва за първи път от 2011 г. насам, показва статистиката на неправителствената организация The Conference Board, цитирана от The Wall Street Journal.

Досега тенденция беше точно обратната - хората над 55-годишна възраст бяха далеч по-удовлетворени от заплащането си, в сравнение с по-младите си колеги.

Като цяло делът на хората, които са доволни от заплащането си, нараства до 46.4% през 2018 г. спрямо регистрираните през 2017 г. 43%. Това не е голяма изненада, имайки предвид нарастването на възнагражденията, отчетено от статистиката.

Най-големият ръст е при т. нар. "милениали" (хората, родени от началото на 80-те до средата на 90-те години на миналия век) и "поколението Z" (родени след края на 90-те години). При тях делът на доволните служители скача от 36% през 2017 на 46% през 2018 г.

Факт е обаче, че в нито една от възрастовите групи делът на хората, които са щастливи от възнагражденията си, не надхвърля 50 на сто.

При по-общия критерии, който измерва цялостната удовлетвореност на американците от работата (включително условията на труд и сигурността на работното място), групата на "доволните" достига 54%.

Това е най-високото равнище за последните две десетилетия, показват данните на The Conference Board. Организацията провежда проучвания на трудовия пазар от 1987 г. насам.

На фона на рекордно ниската безработица и усилията на мениджърите да задържат качествените си кадри, все повече американци се чустват сигурни за бъдещето на професиите си.

Според експертите една от причините младите хора да се чувстват все по-щастливи на работното си място е, че те сменят по-често работодателите си, особено в началото на своята кариера. А смяната на работата в много случаи идва и с повишение на заплатата.

Недостигът на кадри принуждава компаниите да "крадат" служители от своите конкуренти, привличайки ги по-високи възнаграждания, и младите американци се възползват от тази тенденция.

Средното седмично възнаграждения в САЩ отчита годишен ръст от 5% през последното тримесечие на 2018 година. Във възрастовата група от 25 до 34 години обаче повишението е със 7.6 на сто.

Изследването на The Conference Board показва все по-голяма разлика в удовлетвореността от работата между мъжете и жените. Като цяло силният пол е по-щастлив от условията на работното място.

В сравнение с последните няколко години, данните от проучването на трудовия пазар изглеждат доста позитивни, но поставена в по-дълъг исторически контекст, картината никак не е розова, пише още WSJ.

През 1987 г. - първата, в която The Conference Board провежда подобно проучване, нивото на удовлетвореност от работата сред американците достига 61%. Оттогава насам то плавно се понижава заради намаляващото чувство на лоялност между работодатели и служители, отслабващите профсъюзи, които в миналото са били основен иструмент за преговори, и натиск от страна на наемните работници и масовия аутсорсинг на определени дейности зад граница.

Така, въпреки подобрението, което се наблюдава през последните 7-8 години, нивата на удовлетвореност на работното място днес са много по-ниски, отколкото преди 30 години.