Намалява ли липсата на почивка продуктивността на работниците? Прави ли ги нещастни и неефективни?

Подобни въпроси започват да намират все по-голямо място в обществения дебат по света, което провокира британската търговска организация TUC да призове за свиване на работната седмица от пет на четири дни.

Идеята е служителите да запазят настоящото си възнаграждение, но да работят по-малко часове, така че да имат по един допълнителен ден почивка седмично, за да могат да отделят повече време за семейството си и като цяло за своите интереси, предава BBC.

Въпреки че това звучи твърде добре, за да бъде истина, една от водещите благотворителни игранизации на Острова - Wellcome Trust, стартира консултации в редиците си дали да наложи четиридневна работна седмица.

Основният въпрос е „Можем ли да подобрим производителността и благосъстоянието на персонала на Wellcome и същевременно да подобрим цялостия принос, който имаме като благотворителна организация?”, разкрива Ед Уитинг, директор Политики в Wellcome Trust.

Британският бизнес наблюдава внимателно и си взима бележки. Няколко малки компании вече са реализирали промяната към четиридневна работна седмица, но когато говорим за голяма и влиятелна неправителствена организация, промяната би довела до доста по-значителен отзвук и преосмисляне на настоящите бизнес практики.

Стига, разбира се, Wellcome Trust да не се беше отказала от нея.

Причините за евентуален отказ от идеята са сложни и не опират само до липса на желание. „Имаме хора, които казват „Това е най-вълнуващата промяна, представям си как върша повече и как използвам този пети ден”, посочва Уитинг.

Но други служители се притесняват, че техният труд ще бъде компенсиран като за четиридневна работна седмица, докато някои работници на непълен работен ден пък се страхуват, че новият график би нарушил личните им анганжименти, като гледане на дете и прочее.

Трети пък смятат, че енергията, вложена в това да се премине на четиридневна работна седмица, ще разсее организацията от основната ѝ дейност – благотворителсността.

По думите на Уитинг тези служители се чудят дали не трябва да се цели по-висока ефективност в рамките на петдневната работна седмица?

Така, в края на краищата, е решено, че някои сфери на дейност, като проучванията за финансиране и следенето на големите глобални проблеми, няма да могат да се справят с по-кратка работна седмица поради голямото прекъсване в процеса, който ще провокира по-дългата почивка.

Съкращаване на разходи

Решението разочарова тези, които посочваха чеитиридневната работна седмица като отговор на увеличаващия се стрес и здравословни проблеми, свръзани с работатата, като начин за повишаване на британската продуктивност и дори като решение за справяне с нарасващата автоматизация на работните места.

Компании, като базираната в Глазгоу маркетингова фирма Pursuit Marketing, преминаха на четиридневна работна седмица преди три години, позволявайки на всеки служител да почива в петък, без да бъде намалено възнаграждението му.

„Когато го въведеохме първоначално, нашият финансов доректор го разглеждаше просто като разходи за заплати”, казва Лорейн Грей, оперативен директор в Pursuit Marketing. Но към днешна дата ползите от тази промяна са очевидни, посочва тя.

Продуктивността е нараснала с 30%, излизането в болнични е на най-ниските си нива в историята на фирмата, като освен всичко друго се наблюдава и съкращаване на разходите в някои изненадващи направления – компанията вече не трябва да плаща на специалисти по човешки ресурси, за да наема служители, просто защото всички вече искат да работят в тази фирма.

Резултатите от подобни промени по света дават смесени сигнали. Страни, където се среща по-кратка работна седмица, често изненадват с по-висока продуктивност.


Все повече компании въвеждат четиридневна работна седмицаЧетиридневна работна седмица със заплащане като за пет работни дни?

В Нова Зеландия компанията за управление на имоти Perpetual Guardian пробва с четиридневна работна седмица и не загуби продуктивност.

От друга страна, експеримент с шестчасове работен ден в държавни старчески домове в Гьотерборг, Швеция, показва, че въпреки повишението на продуктивността, разходите за персонал са скочили значително, тъй като е било необходимо назначаването на още служители, за да може работата да върви гладко. Ескпериментът е прекратен.

Работа на две скорости

Ашийм Синг, икономически директор на британската организация Royal Society of Arts, коментира, че в сфери, като финанси и маркетинг, преходът към четиридневна работна седмица би станал по-лесно спрямо сектори, като здравеопазването.

Неговите притеснения са свръзани с това, че ако дадени сфери минат на четиридневна работна седмица, а други не, ще бъде създаден прецедент на двустепенна работна организация. Така ще има разделение – своеобразен „елит”, които се трудят 4 дни и такива, които ще работят 5 дни, независимо от трудността на тяхната професия.

Решението, според него, трябва да бъде взето на национално ниво, като въпросът е доколко обществото е подготвено да вземе тежки политически решения в полза на свободното време, като част от икономиката.

Организацията Wellcome Trust посочва, че с оглед идеята за четиридневна работна седмица, понастоящем търси начин за по-гъвкаво работно време за своите над 800 служители.

От своя страна, Лорейн Грей от Pursuit Marketing посочва, че компанията се развива чудесно, откакто е наложила четиридневна работна седмица за служителите си. Единственото условие е да не ги търсите в петък.