България влезе в Топ 50 на класацията на страните по военна мощ за 2019 г., изготвяна от Global Fire Power (GFP).

В тазгодишната класация на специализираното издание са включени 137 държави, като за първи път към нея се присъединява Молдова.

България се придвижва с 11 места напред спрямо предходната година, когато замаше 60-а позиция и за първи път попада сред първите 50 държави по военна мощ с общ индекс от 0.7525 (за идеален индекс се счита 0.0000).

В челната петица на класацията няма размествания, като САЩ запазва първата си позиция на водещата военна сила в света с 0.0615, следвана от Русия с 0.0639. Челната тройка се оформя от Китай с 0.0639.

Четвъртото и петото място са за Индия и Франция, респективно.

Челната десетка се допълва от Япония, Южна Корея, Великобритания, Турция и Германия.

По информация на GFP, страната ни разполага с общо 56 въздухоплавателни средства, като по този показател се нарежда на 83-о място от 137 държави. От тях 13 са изтребители, което ни отрежда 57-о място в света.

При военноморските сили, според GFP, България разполага с 29 плавателни съда, докато при сухопътните може да разчита на 192 ракетни установки и 3900 бронирани машини, като по този показател се нарежда на 18-о място.

В общата класация страната ни изпреварва държави, като Казахстан, Унгария, Австрия, Португалия, Белгия и Сърбия.

България се нарежда на четвърто място по огнева мощ на Балканите, като пред нас са Турция, Гърция и Румъния, докато в Европа сме на 15-о място.

От GFP отбелязват, че при изготвянето на класацията страните членки на НАТО получават бонус заради теоретичната възможност за споделяне ресурси. Финансовата стабилност на държавите също се взема предвид.

В идните години може да се очаква България да продължи да се изкачва в класация заради подписания договор за доставка на нови изтребители от САЩ, както и вследствие на увеличението на бюджета на министерството на отбраната.