Бил Гейтс не заема отбранителна позиция по отношение на своето огромно богатство.

Основателят на Microsoft е добавил 16 млрд. долара към състоянието си тази година, въпреки че досега е дарил над 35 млрд. долара за благотворителност, според Bloomberg.

Така, в крайна сметка, общото състояние на Гейтс достига 106 млрд. долара, което го прави вторият най-богат човек в света - след основателя на Amazon Джеф Безос.

“Ние не сме заели някаква отбранителна позиция, при която държим основно кеш или нещо такова,” заяви Гейтс в интервю за Bloomberg. “Стратегията, която използваме по отношение на инвестициите, е над 60% от портфейла да е в акции.”

Да държиш 60%, равняващи се в неговия случай на 60 млрд. долара, в акции или индексни фондове, е агресивна инвестиционна стратегия за някой с богатство от калибъра на Гейтс. За сравнение, заможните хора в САЩ са държали средно 32% от активите си в акции през 2018 г., според доклад на Campden Wealth.

Обикновено инвеститорите диверсифицират повече в различни класове активи, като държавни облигации и недвижими имоти.

Гейтс обаче казва, че е “оптимистично настроен“ по отношение на САЩ и на компаниите в световен мащаб.

“Може да се каже, че доходността не е много висока, но това важи за всички класове активи,” казва Гейтс.

Благотворителната дейност на Гейтс се осъществява основно през неговата фодация. Тя се бори с проблеми в сферата на неравенството и образованието по света, както и с климатичните промени и световния глад.

Финасови консултанти предупреджават, че само защото даден милиардер предпочита определен клас активи, това не означава, че всички инвеститори трябва да го последват.

“Независимо дали става въпрос за милиардер, директор на компания или фондация, не забравяйте, че те инвестират, следвайки своите собствени цели,” казва през CNBC финансовият консултант Дъглас Бонапарт, президент и основател на Bone Fide Wealth в Ню Йорк.

“Трябва да инвестирате съобразно своите цели, своята склонност към поемане на риск и своите предпочитания”, добавя той.

Ако сте млад инвеститор, например, и парите няма да ви трябват в продължение на десетилетия, можете да си позволите да инвестирате по-агресивно.

“Може да държите и до 100% от портфейла си в акции,” казва той.

От друга страна, хората, които са в предпенсионна възраст или вече са се пенсионирали, трябва инвестират много по-малко в акции, тъй като това носи риск за техния портфейл.

“Те разчитат на тези активи за своята пенсия,” добавя Бонапарт.