Най-развитите държави в света очакват мрачни времена пред глобалната икономика.

Търговската война между САЩ и Китай ще понижи растежа до най-ниските нива от десетилетие насам, прогнозират от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), понижавайки очакванията си за ръст на икономиката през тази тази година.

ОИСР предупреждава, че светът може да навлезе в нов етап на перманентен нисък растеж, ако правителствата продължат да отлагат предприемането на мерки.

Тази година глобалната икономика ще постигне най-слабия си растеж от 2009 г. насам, когато светът беше приклещен във всеобхватна финансова криза.

Организацията прогнозира, че растежът ще се забави от 3.6% през миналата година до 2.9% през тази година, като през 2020 г. може да се очаква ръст от 3%.

Това е понижение спрямо предходната прогноза на ОИСР, която сочеше, че растежът през тази година ще достигне 3.2% и ще скочи до 3.4% през следващата 2020 г, предава Reuters.

„Това, което изглеждаше като временнио търговско търкане, се превърна в дълготраен нов етап на търговските взаимоотношения”, казва главният икономист на ОИСР Лорънс Буун.

„Глобалният ред, който регулираше търговията, вече го няма и се намираме в нова епоха на по-несигурни, двустранни и понякога нетрайни търговски взаимоотношения”, добавя тя.

Растежът на търговията, който беше моторът на икономическото възстановяване по света в годните след финансовата криза, падна от 5% през 2017 г. до негативни стойности в наши дни, става ясно от думите на Буун.

Търговските търкания навредиха и на бизнес увереността, свивайки растежа на инвестиците от 4% преди две години до едва 1% понастоящем.

Буун посочва, че вече има ясно доказателства, че търговските войни носят вреда конкретно на САЩ, удряйки производствената продукция и завличайки земеделски предприятия към банкрут.

Най-голямата икономика в света ще нарасне с 2.4% през тази година и с 2% през следващата, сочат новите ревизирани прогнози на ОИСР.

Предходните очаквания на организацията, публикувани през май, бяха за 2.8% ръст през тази година и 2.3% през следващата 2020 г.

Брекзит и Германия

Китай също ще почувства вредите от забавянето. ОИСР прогнозира, че китайското БВП ще нарасне с 6.1% през тази година и с 5.7% през следващата 2020 г. Това е понижение спрямо предходните прогнози от 6.2% и 6% съответно за тази и следващата година.

ОИСР изчислява, че спад на вътрешното потребление в Китай от около 2 процентни пункта годишно може да отключи значителен негативен ефект върху световната икономика.

Ако бъде придружен от влошаване на финансовите условия и по-голяма несигурност, подобен сценарий ще означава, че глобалният растеж ще намалява с 0.7 процентни пункта годишно през първите две години на шоковото събитие.

Междувременно, несигурността около правителствените политики удря и върху перспективите пред Великобритания, която се готви за напускане на Европейския съюз.

ОИСР прогнозира, че БВП на Великобритания ще нарасне с 1% през 2019 г. и с 0.9% през 2020 г., но само ако излизането от ЕС се случи гладко и с договорен преходен период – нещо, което не изглежда лесно постижимо към днешна дата.

През май организацията прогнозираше ръст на британската икономика от 1.2% и 1% съответно за тази и следващата години.

Ако Великобритания напусне без сделка, икономиката ѝ ще бъде по-малка с 2% през 2020-2021 г. спрямо сценария включващ сделка с ЕС. Това ще се случи дори и при гладък преход, което означава, че постигането на търговско споразумение с ЕС и договарянето на преходен период е ключов момент за Острова.

източник: ОИСР

Пет от най-големите икономики в света са в риск от рецесияПет от най-големите икономики в света са в реален риск от рецесия

От своя страна, еврозоната също ще пострада, като при негативен развой на събитията ще свие икономиката си с 0.5 процентни пункта през периода 2020-2021 г.

ОИСР базира прогнозата си главно на забавянето, което се наблюдава в най-голямата европейска икономика Германия, която формално се намира в техничекса рецесия.

Очакваният растеж на еврозоната достига 1% за тази година спрямо 1.2% в преходната прогноза и 1% през 2020 г. - спад от 1.4% прогнозирани през май.

Според Буун германската икономика най-вероятно ще се свие през второто и третото тримесечие поради спад в автомобилното производство, което оформя 4.7% от БВП на страната.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие - ОИСР, е международна икономическа организация на развитите държави (35 страни членки) с цел стимулиране на икономическия прогрес и световната търговия. Това е форум за страните приемащи принципите на представителната демокрация и пазарната икономика, който дава пространство за сравняване на политическия опит, търсене на отговори на чести проблеми, идентифициране на добрите практики и координиране на вътрешно държавните и международните политики на неговите членове.