Инвестициите в зелени технологии преживяват истински бум през последното десетилетие.

От 2010 г. насам в глобален мащаб са инвестирани над 2.6 трлн. долара в различни енергийни източници с нисковъглеродни емисии, пише The Economist.

През този период обаче постепенно намаляха и държавните субсидии за "зелената енергия", което накара много инвеститори да преосмислят своите приоритети. Някои от тях предпочетоха да излязат от сектора, докато други продължават да наливат пари в екологичните си проекти.

The Economist представя списък от 12 бизнесмени, които са ангажирани със сериозни инициативи в подкрепа на околната среда и борбата с климатичните промени и чиито общи активи надхвърлят 200 млрд. долара.

Някои от тях, като Илон Мъск, Бил Гейтс и Майкъл Блумбърг, са познати в целия свят, докато други са почти неизвестни за широката публика.

Техните инвестиции са насочени към широк кръг от сектори - от разработени и утвърдени технологии, като електрическата мобилност и вятърните турбини, до иновативни сегменти, като бургери с изкуствено месо и заводи за преработка на въглероден диоксид.

1. Илон Мъск - човекът, който спокойно може да бъде номинират за най-популярния "зелен магнат" в света. След като постигна феноменални финансови успехи с PayPal, той вложи не малка част от състоянието си в автомобилната си компания Tesla.

Тя обаче изпитва сериозни затруднения в момента, като миналата година загуби около 1 млрд. долара. Но въпреки това Мъск успя да превърне електрическия автомобил от екзотична гледка по пътищата в обект на желание от страна на автоманиаците.

А с масовия си Model 3 компанията изведе индустрията на нов етап, в който електрическата мобилност вече е достъпна и за хората от средната класа. Да, производството на Model 3 се сблъсква с редица проблеми, но също така е вярно, че никой от големите производители в днешно време не може да мине без разработката на масов електромобил.

Освен това Мъск инвестира сериозно в производството на батерии и развитие на електрическата мрежа, което е от полза и за собствената му автомобилна компания.

2. Робърт Фридланд - човекът, който държи контрола върху голяма част от минералите и суровините, използвани в производството на електрически батерии. Безкомпромисният му стил на управление и инвестициите му в минния сектор в миналото му донесоха прякора "токсичния Боб".

Но вложенията му в компании, като Ivanhoe Mines, която се занимава с доставка на суровини за електрическата индустрия, го прави малко "по-зелен" в очите на публиката и на пазарните участници.

Фридланд добива кобалт и никел в Австралия и разработва проект за втората най-голяма мина за медна руда в Африка. Съвместните му проекти с китайските инвеститори са в областта на металните сулфати, използвани в производството на литиево-йонни батерии.

3. Уанг Чанфу - китайският еквивалент на Илон Мъск. Основаната от него компания BYD стартира своята дейност през 1995 г. като производител на зарядни батерии. Днес в централата ѝ в Шънджън са изложени прототипи на соларни панели, електрически автомобили, индустриално оборудване и компоненти за мобилни телефони.

През 2008 г. Уорън Бъфет инвестира 232 млн. долара в BYD, а днес делът на неговия фонд Berkshire Hathaway се оценява на 1.5 млрд.. Продажбите на китайската компания за 2018 г. надхвърлят 18 млрд. долара и я поставят на едно от първите места в света сред производителите на електрически батерии и електромобили.

За Бъфет и инвестициите му в КитайВ миналото Бъфет също е имал доста успешни инвестиции в Китай

4. Жанг Юе - човекът, който управлява китайската Broad Group. Компанията произвежда климатични инсталации за охлаждане, които използват топлината, генерирана от индустрията. Технологията е способна да намали въглеродните емисии в някои промишлени производства със 70-80 на сто.

5. Рубенс Омето - бразилецът, който стои зад най-голямата компания за биоенергия. Той е и първият бизнесмен, превърнал се в милиардер от продажби на етанол.

Неговата компания Cosan произвежда захар, а в джойнт венчър с британско-холандския енергиен гигант Royal Dutch Shell се занимава и с производство на биогорива от захарна тръстика.

6. Алоис Уобен - това е човекът, който е сред пионерите в производството на вятърни турбини в Германия. Уобен създава първия си проект за вятърен генератор на електрическа енергия в университета, а по-късно патентова система за турбина с променлива скорост на въртене.

През 1984 г. той създава Enercon, която се превръща в един от водещите световни производители на вятърни генератори.

7. Филип Аншуц - човекът, когото американското издание New Yorker нарече "собственикът на Лос Анджелис". Империята му се простира от петрола до развлекателната индустрия. През последните години обаче той инвестира над 3 млрд. долара в проекта за електропровода TransWest Express.

Целта му е да осигури доставка на електричество, генерирано от вятърни тубрини, от Уайоминг до Калифорния. Изграждането му се очаква да започне през 2020 г.

8. Бил Джой - съоснователят на Sun Microsystems. В ролята си на типичния самоуверен предприемач от Силициевата долина, Бил Джой твърди, че инвестициите му в зелени технологии могат да допринесат за намаляване на световните въглеродни емисии наполовина.

През 2011 г. той инвестира в компанията за производство на бургери от "растително месо" Beyond Meat. Животновъдството генерира 14.5% от емисиите на парникови газове в световен мащаб. Откакто осъществи своето IPO през май тази година, акциите на компанията поскъпнаха шесткратно.

Освен това Бил Джой инвестира и в компании за производство на екологично чист цимент. В глобален план циментовите производители са отговорни за около 6% от емисиите на въглероден диоксид, а от Solidia Technologies (компания, в която Джой инвестира през 2014 г.) твърдят, че могат да намалят въглеродния отпечатък на индустрията с до 70%.

Френско-швейцарският производител на цимент LafargeHolcim помага за комерсиализацията на тази технология.

Бил Джой обаче има участие и в доста по-екзотични проекти, като Ionic Materials - компания, която се занимава с технология за съхранение на електрическа енергия с помощта на т. нар. "твърди полимери".

Бил Гейтс е дарил $35 млрд. Защо състоянието му не намалява?Милиардерът не заема отбранителна позиция по отношение на своето огромно богатство

9. Бил Гейтс - когато става въпрос за мащабни и амбициозни проекти, едва ли има човек, който може да се мери с основателя на Microsoft. Той твърди, че ако някой иска да промени света, трябва да престане да се опитва да убеди големите компании, че трябва да спрат да инвестират в изкопаеми горива.

По-ефективният начин, според него, е просто да се влагат пари в технологии, които по естествен път да "убият" петролната индустрия.

Гейтс инвестира част от своето богатсво (възлизащо на над 100 млрд. долара) в проекти за преработката на въглеродния диоксид от атмосферата. Carbon Engineering е една от компаниите, които се ползват с неговата финансова подкрепа.

Друга такава е TerraPower, която разработва ново поколение ядрен реактор. През 2016 г. Бил Гейтс участва и в основаването на Breakthrough Energy Ventures - инвестиционен фонд с капитал от 1 млрд. долара, който да инвестира в технологии, намаляващи радикално парниковите емисии.

Сред тях са Boston Metal (която се опитва да ограничи значително карбоновия отпечатък на стоманодобивната индустрия) и Commonwealth Fusion Systems (която развива проекти в областта на ядрения синтез).

Освен Гейтс, в инвестиционния фонд участват и други негови "колеги" от списъка на милиардерите, като Майкъл Блумбърг, Джеф Безос, Джак Ма, Масайоши Сон и Мукеш Амбани.

10. Джеръми Грантам - той е един от малкото бизнесмени, които не търсят директна възвръщаемост от своите екологични инвестиции. Неговият инвестиционен фонд GMO (Grantham, Mayo, & van Otterloo) насочва капитала си от над 1 млрд. долара в различни научни разработки и политики в областта на климатологията.

По думите му това не е просто филантропия, а "защитна инвестиция", която е насочена към предовтратяване на бъдещите климатични катастрофи.

11. Майкъл Блумбърг - Бившият кмет на Ню Йорк и собственик на медийната империя Bloomberg е похарчил над 500 млн. долара за инициативата Beyond Carbon, която финансира различни "зелени" лобисти и политици, а освен това работи и за премахването на въглищните централи в САЩ.

12. Папа Франциск - 12-ият "апостол" на борбата с климатичните промени в списъка на The Economist може и да не разполага с кой знае колко собствени средства, но държи контрола върху Банката на Ватикана. А тя управлява инвестиционен портфейл от 3 млрд. долара.

Франциск е най-екологично ориентираният ръководител на католическата църква в досегашната ѝ история. Тази година той се обърна към шефовете на големите петролни компании BP, ExxonMobil, Shell и Total, като ги призова да поддържат "разумни" цени на въглеродните квоти и да разкрият всички рискове, свързани с климатичните промени пред своите клиенти и служители.