Китайски фермер отглежда прасе с големината на полярна мечка, пише Bloomberg.

Увеличаването на размера на животните е един от начините, по които свиневъдите в Поднебесната империя се опитват да се справят с недостига на свинско на пазара.

Дефицитите се увеличиха вследствие на епидемията от африканска чума по свинете, която намали почти наполовина броя на отглежданите животни в началото на тази година.

"Суперсвинята" на китайския фермер Панг Конг тежи близо 500 килограма и може да се продаде за около 1400 щатски долара.

Сумата се равнява на три средни заплати в района на град Нанкин, където се намира неговото село.

В Китай, който е най-големият консуматор на свинско в света, средният размер на прасетата следва устойчива тенденция на нарастване.

В някои от най-големите ферми животните вече тежат по 150-160 килограма, при положение че само допреди няколко години нормата е била между 110 и 120 килограма.

Правителството в Пекин насърчава усилията на свиневъдите за преодоляване на пазарните дефицити и финансира различни проекти в подкрепа на иновативните технологии и разширяването на производството.

Само през август цената на свинското в Китай се увеличи с 46.7% на годишна база, с което допринесе за увеличаването на индекса на потребителските цени в страната с над един процентен пункт. Инфлацията за същия месец се ускори до 2.8%.

Това е тежък удар за голяма част от китайските домакинства и най-вече за тези с по-ниски доходи. Свинското заема дял от 60% от общата консумация на месо в страната.

В Китай се отглеждат близо половината от всички домашни прасета в света, а годишната консумация е около 55 милиона тона - колкото на всички останали държави, взети заедно.

През септември стана ясно, че правителството се готви да използва замразено месо от стратегическите си резерви, за да се справи със скока в цените.