Най-голямата вятърна ферма в света, позиционирана на вода, скоро ще заработи край бреговете на Великобритания.

Намираща се на 120 километра от брега на английското графство Йоркшър, вятърната ферма Hornsea One ще произвежда електричество, достатъчно за захранването на 1 млн. британски домакинства с чиста енергия.

Проектът ще бъде завършен през 2020 г., предава CNN.

Фермата заема площ, по-голяма от тази на Малдивите или Малта, и е позициониран навътре в морето на рекордна дистанция, която никое друго подобно съоръжение в света не може да конкурира.

Съоръжението съдържа 174 вятърни турбини, всяка от които с мощност 7 мегавата. Турбините се извисяват на близо 100 метра височина.

Едно завъртане на само една от тях може да осигури електричество за средностатическо домакинство за цял ден, посочва Стефан Хунингс, старши проджект мениджър в Orsted - датската компания, която изгражда фермата.

Проектът ще доближи Великобритания до реализацията на нейния енергиен план, който предвижда 1/3 от енергията, потребявана на Острова, да идва от вятърни ферми до 2030 г.

Подобни проекти могат да помогнат на страните по света да постигнат целите, заложени на срещата за климата на ООН. 77 държави се ангажираха да намалят парниковите емисии до нула до 2050 г., но активисти настояват, че онсновните замърсители са длъжни да направят дори повече, за да ограничат покачването на температурите.

Възобновяемата енергия се оказва изключително важен елемент за постигането на тези цели.

Въпреки анганжиментите, поети чрез Рарижкото споразумение за климата, глобалните емисии продължават да се покачват през 2018 г., като търсенето на енергийни продукти се увеличава с най-високия си темп от десетилетие насам, по данни на International Energy Agency (IEA).

Въглищата, използвани в електроцентралите, са отговорни за 1/3 от емисиите въглероден диоксид.

Тенденцията демонстрира нуждата от нови решения за чиста енергия, поради което се планират още три фази за развитие на вятърната ферма Hornsea край Великобритания.

Делът на възобновяемата енергия в глобалния енергиен микс е малък, но устойчиво се увеличава. Прогнозира се, че след 2035 г. възобновяемите източници ще оформят над 50% от производството, по данни на McKinsey.

Вятърната енергия заема голяма част от решението. Според IEA електричеството, генерирано от вятърни турбини, нарасва с приблизтелно 12% през 2018 г., което му отрежда първата позиция за най-големи възобновяеми мощности, които не използват вода.

Компанията зад Hornsea

Датската Orsted е изградила 25 офшорни вятърни ферми в Европа, САЩ и Азия.

Компанията променя името си от Danish Oil and Natiral Gas през 2017 г., за да илюстрира прехода към възобновяема енергия. Orsted намали употребата на въглища с 73% от 2006 г. до сега и планира изобщо да елиинира този метод от 2023 г.

Дългата история на соларната енергияДревногръцкият философ Сократ вярвал, че идеалната къща трябва да е топла през зимата и хладна през лятото. В древността това било по-лесно да се каже отколкото да се пресъздаде на практика.

Великобритания е най-големият пазар за офшорни вятърни турбини, като Orsted ще инвестират 12 млрд. паунда (15 млрд. долара) в сектора до 2020 г.

С капацитет от 1.2 гигавата, Hornsea One ще генерира двойно повече енергия от Walney Extension, изградена отново от Orsted, която понастоящем се класира като най-голямата офшорна вятърна ферма в света. Тя се намира в Ирландско море.

Hornsea Two е в процес на изграждане, като се очаква тази ферма да отговори на нуждите на 1.6 млн. домакинства на година, по данни на Orsted. Hornsea Three пък ще може да осигури ток за над 2 млн. домакинства.

37 вятърни ферми оперират във Великобритания, което прави страната най-големия пазар за офшорни вятърни турбини в света.