Можем да ли да очакваме да се сключат 10 000 сделки с имоти само в София през последното тримесечие на 2019 г.?

Отговорът може би трябва да е „защо не“, като оптимизмът на брокерите ни дава надежди, че това наистина може да се случи.

Какво казва статистиката?

В последните 10 г. в София се осъществяват средните 7608 покупко-продажби на недвижими имоти в периодите от 1 октомври до 31 декември. Това представлява 11.47% от всички в страната.

Бройката на закупените имоти обаче се увеличава в последните години до 9411 и 9106 спрямо около 6000 за 2011 и 2010 г., както и 6207 за 2012 г., когато пазарът на имоти у нас беше почти замръзнал.

За последно в София са отчетени над 10 000 сделки в последните три месеца от годината в периода преди кризата. За четвъртото тримесечие на 2008 г. те са 13 025, а година по-рано са 15 854.

Какви имоти търсят българите?Българите търсят изгодни предложения като цяло


Строителството определено е в подем, като най-много разрешителни за строеж има издадени в големите градове – София, Пловдив и Варна, където има и най-много въведени в експлоатация нови сгради.

Мнението на имотната агенция на годината

Полина Стойкова, управляващ директор на BULGARIAN PROPERTIES, посочва пред Profit.bg: „Последното тримесечие от годината започна с изключително активен пазар и октомври месец се превърна в един от рекордните по активност и обеми продажби през тази година“.

Според нея „купувачите се ориентират в 3 главни направления - да закупят дом в някой от големите градове, други използват отличното време през октомври, за да се сдобият с имот на морето на изгодни цени, каквито в момента се предлагат, а трети се подготвят за зимния сезон с нови собствени имоти в ски курортите".

Мечтаете ли за имот в затворен комплекс?Собствениците на имоти в този комплекс ще се радват на максимално оптимизиране на чистата жилищна площ, светли и просторни стаи и отлични общи части


Стойкова допълва, че не липсва активност и на наемния пазар, където есента обикновено е един от най-силните сезони. Също така, активно се отдават под наем офис площи.

Можем спокойно да кажем, че всички сегменти на имотния пазар в момента са активни с отлично предлагане и добри цени, заключва тя.

Тристайнни апартаменти ново строителство в София до 100 000 евроПодбрахме три тристайни предложения в новостроящи се комплекси в различни квартали на София, чиято цена е под 100 000 евро - изключително изгодна оферта за настоящите условия на имотния пазар в столицата