Какво е да си шейх, да притежаваш милиарди долари и да имаш 23 деца от шест жени?

Отговорите на тези въпроси ни дава материал на Business Insider, в който се описва невероятният живот на шейх Мохамед бих Рашийд ал-Мактум.

През 1971 г. 22-годишният тогава Мохамед става свидетел на оттеглянето на Великобритания от Персийския залив и обявяването на независимостта на Дубай.

48 г. по-късно шейх Мохамед бих Рашийд ал-Мактум е един от най-влиятелните хора в Обединените арабски емирства. Той е вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ, както и емир на Дубай.

Днес ще ви покажем как се промени Дубай под неговото ръководство – от малко рибарско селце до едно от райските кътчета на Земята.

Шейх Мохамед бих Рашийд ал-Мактум е роден на 15 юли 1949 г.

Той е третият син на Шейх Рашийд бин Саед ал-Мактум, който управлява Дубай от 1958 г. до смъртта си през 1990 г.

Майка му е Латифа бинт Хамдан ал-Нахян, дъщеря на бившия владетел на Абу Даби – Шейх Намдан.

Мохамед първоначално учи в Дубай, след което се мести в Ал-Шааб. Последните години от своето образование получава в Дубай, след което на 17-годишна възраст е записан в Bell Educational Trust в Кеймбридж.

По време на детството си Мохамед за първи път показва привързаността си към конете. Тази любов трае и до днес, след като вчера стана известно, че той е купил 10 породисти коня за сумата от 16 млн. долара.

След Кеймбридж Мохамед преминава военно обучение, като посещава и тренировъчен център за пилоти, след което е привикан обратно в Дубай от баща си, който го назначава за шеф на полицията.

В своята автобиография той пише: „Баща ми каза, че ни предстои много важна среща. Сега! Ето защо се завърнах вкъщи още с първия полет на следващия ден".

През 1971 г., или с обявяването на независимостта на Обединените арабски емирства, Мохамед е повишен до министър на отбраната.

През 1972 г. шейх Мохамед се жени за първата си съпруга шейха Хинд , от която има 12 деца. Той има 23-а наследници от общо 6 жени. Шейха Хинд е братовчедка на Мохамед.

Най-претъпканите места в ДубайТе са посещавани от милиони хора

През 70-те години на миналия век обявилото независимост емирство си поставя за цел да се модернизира максимално бързо, като за целта се използват средствата, натрупани от богатите на петрол земи.

Баща му Рашийд бин Саеед ал-Мактум умира на 78-годишна възраст през 1990 г., като е наследен на трона от брата на Мохамед – шейх Мактум. Именно той коронясва Мохамед като владетел на Дубай.

Още на следващата година (1996 г.) Мохамед организира световно първенство по конен спорт. Dubai World Cup все още се провежда, като победителят получава 12 млн. долара, което е рекорден награден фонд за спортно събитие в световен мащаб.

През 2000 г. една от дъщерите на Мохамед – шейха Шамза, отива на почивка във Великобритания и така и не се завръща в Дубай, тъй като се установява в къща в британската провинция. Малко по-късно е намерена и принудена да се завърне у дома.

Оттгогава тя не е виждана на публично място. Tя е една от трите кралски особи, които бягат от Дубай по време на управлението на шейх Мохамед.

През април 2004 г. 24-годишната принцеса Хая, доведена сестра на краля на Йордания Абдула II, се жени за шейх Мохамед, който по това време е на 55-годишна възраст.

Принцесата е бивш състезател по конен спорт, като представлява Йордания на игрите в Сидни през 2000 г.

15 факта за луксозния живот в Дубай, които са фалшивиИ какво стои зад лъскавия имидж на града

От нея Мохамед има две деца – 7-годишния Зайет и 11-годишната Ал Джалила.

Преди Хая Мохамед е женен поне още четири пъти, но за останалите му съпруги не се знае почти нищо.

Братът на Мохамед - шейх Мактум, умира от инфаркт през 2006 г. и оттогава шейх Мохамед се възкачва на трона.

Дни по-късно той е избран и за вицепрезидент на Обединените арабски емирства.

Под негово ръководство Дубай се превръща във финансов център на Близкия изток. Едва 5% от приходите на емирството днес идват от петрол.

Най-значимите обекти в Дубай са: най-високата сграда в света Burj Khalifa, седемзвездния хотел Burj Al Arab и Palm Islands.

През 2015 г. умира най-възрастният син на шейх Мохамед – Рашийд. Репутацията на шейха обаче сериозно пострада през 2018 и 2019 г., когато първо дъщеря му - принцеса Латифа, а след това и шестата му съпруга принцеса Хая избягаха от Дубай.

Латифа повече не е виждана на публично място след задържането й от специалните част на ОАЕ, докато Хая съди Мохамед за попечителство над двете им деца, както и за имението им в Кенсингтън.