Американският технологичен гигант IBM и Bank of America създават специализирана "облачна" платформа, предназначена изцяло за финансовия сектор.

BoA е първият трезор, който ще използва новата технология, пише Kredit.bg.

Платформата има за цел да отговори на все по-високите регулаторни стандарти и изисквания за сигурност във финансовата сфера.

През последните няколко години втората по големина банка в Съединените щати се фокусира върху преструктурирането на вътрешните си "облачни" структури и успя да намали броя на физическите сървъри от над 200 000 през 2012 г., до около 70 000 към момента.

Броят на центровете за данни, поддържани от компанията, пък беше понижен от 67 на 23.

В резултат на тези усилия Bank of America е спестила над 2 милиарда долара годишно, каза изпълнителният директор Брайън Монихан по време на представянето на финансовите резултати за третото тримесечие на 2019 г.

Въпреки това банката все още разчита на външни доставчици за по-голямата част от облачните услуги, тъй като при тях цената е между 23% и 30% по-ниска.

"Ние нямаме нужда да бъдем собственици на хардуера. Просто търсим компаниите, които могат да ни предложат най-добрите условия", заяви Монихан.

Инвестициите в cloud платформи стават все по-важни за банковия сектор, на фона на нарастващия дял на дигиталните трансакции.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg