Франция има планини, море и океан. В някои региони на страната цари вечно лято, а в други – дори през лятото има дъждове.

Природните й забележителности са популярни в цял свят. Можем обаче да посочим конкретни 10 места, които си заслужава да видите във Франция.

1. Кариерата за охра в Русийон (Ocres de Roussillon)

В южната част на страната, в Прованс, се намира долината Люберон. В центъра й лежи градчето Русийон, където къщите са боядисани в червено, жълто, розово и оранжево.

Тук се намира един от най-големите в Европа каньони за добив на охра. През 20 в. той е превърнат в резерват.

2. Заливът Мон Сен Мишел (Baie du Mont-Saint-Michel) в Нормандия

Този залив е определян като най-красивия във Франция.

3. Скалите на Етрета (Falaises d’Étretat) в Нормандия

200 км от крайбрежието на Атлантическия океан в региона на Нормандия се наричат Алебастров бряг (Côté d’Albâtre) заради белия цвят на скалите.

През 19 в. това място е било сред най-предпочитаните места за художници-импресионисти.

4. Дюната на Пилат (Dune du Pilat) в Аквитания

Това е една от най-големите пясъчни дюни в Европа. Височината й е 108 метра. Ширината – около 500 метра. Дължината й е над 3 км. Най-доброто време за посещение е до 11 часа, преди да са пристигнали десетките туристически автобуси.

5. Проломът на р. Вердон в Прованс (Gorge du Verdon)

Най-дълбокият пролом в Европа. Дълбочината му е почти 700 метра. Дължината – 19 км. Разстоянието между двата бряга е 1500 метра.



6. Регионален парк Камарг (Parc de Camargue) в Прованс

Тук ще срещнете розово фламинго и диви бели коне, които ги няма никъде другаде в Европа.

Най-скучните градове в Европа Къде не си струва да ходите?

7. Паркът на вулканите в Оверн (Parc des Volcans d’Auvergne)

Намира се в регион Оверн, в центъра на Южна Франция. Това е най-големият природен резерват в страната. На територията му се намират 80 заспали вулкана с различни форми и височини.

8. Каланките на Корсика (Calanques de Piana)

Те се намират в парка-резерват Скандола в залива Порто, остров Корсика. Тези образувания са от розов гранит. Имат причудливи форми.

9. Ледникът Мер де Глас в Шамони (Mer de Glace)

Този ледник води своето начало от планината Монблан в Западните Алпи. Той постоянно се движи. За година изминава 90-10 метра. Дължината му е 13 км.

10. Пещера Авен Арман в Окситания (Grotte de l’Aven Armand)

Намира се в платото Кос Межан в региона Окситания, в югозападната част на Франция. Пещерата е известна с най-големите в света сталагмити. Височината на някои от тях достига 15-20 метра. Най-високият е 30 метра.