Гражданите на щата Мичиган вече могат да си купуват легално марихуана.

Обекти за търговия с канабис официално имат право да оперират в рамките на американския щат от 1 декември тази година.

Съвсем скоро се очаква това да се случи и в щата Илинойс. След като регулацията беше променена през юни, търговията с марихуана за развлечение ще бъде законна в щата от 1 януари 2020 г., предава Business Insider.

Законопроектът на Илинойс съдържа обширен компонент от наказателното правосъдие, който ще заличи полицейската регистрация на стотици хиляди жители на щата, които - преди новата регулация да стане факт, са осъждани за притежание на марихуана съгласно предишни закони.

От тази мярка могат да се възползват до 770 хил. жители на Илинойс, по данни на ABC News.

Освен това регулацията проактивно ще създаде възможности за малкия бизнес да капитализира от новата индустрия.

Легализацията на марихуната бързо се разпространява из територията на САЩ.

През миналата година Мичиган се превърна в десетия щат, който легализира марихуаната за развлекателни цели, докато Юта и Мисури дадоха зелена светлина на канабиса за медицински цели.

Оклахома също гласува за легализация на медицинската марихуана през миналата година, присъединявайки се към мнозинството щати в САЩ, които сториха същото.

Вермонт пък се превърна в първия щат, който легализира притежанието на канабис, но не и продажбата му.

Освен това президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон в края на миналата година, който легализира конопа – растение, което се идентифицира като марихуана, но не съдържа тетрахидроканабинол.

Конопът обаче съдържа канабидиол, който се използва в различни продукти на база канабис.

Единадесет щата в САЩ и Вашингтон, DC, са легализирали марихуаната за развлекателни цели за лица над възраст над 21 години. 33 щата пък са дали зелена светлина за медицинската марихуана.

източник: Business Insider

Превръща ли се САЩ в меката на легалната марихуана?Въпреки че темата за легалната марихуана вече е устойчива част от обществения дебат, по света има само две държави, в които употребата на канабис за развлечение е напълно законно

В края на миналата година Канада легализира марихуаната за развлекателни цели, превръщайки се в първата страна от Г-7, която прави този избор.

В Мексико Върховният съд отсъди, че забраната на марихуаната е противоконституционна, проправяйки път за страната да последва примера на Канада.

Преследването на марихуаната в САЩ датира от преди 80 години, когато федералното правителство забранява търговията, отглеждането и употребата на канабис.

На федерално ниво марихуната все още е нелегална субстанция в САЩ.

Според анкета на Pew 67% от американците смятат, че марихуаната трябва да е легална, а 91% подкрепят законния медицински канабис.

За сравнение, противниците на легалната марихуана са 52% от анкетираните през 2010 г.

Защо легализацията на марихуаната може да се окаже провал?Когато беше предложена за първи път, концепцията за легализация на марихуаната в САЩ изглеждаше достатъчно солидна