Скенерите на пръстови отпечатъци си остават едни от най-популярните решения за разблокиране на устройства, използващи биометричните данни на потребителите.

Както нееднократно сме писали, те все още не дават 100% гаранция за сигурност. На първо място, заради това, че сканирайки един пръст, има вероятност за лъжливо сработване.

Какво да направим в тази ситуация? Просто сканираме два пръста, а не един! При това не са необходими допълнителни датчици на лицевата част на устройството. Новият сензор се позиционира директно под екрана на смартфона.

Как работи той?

Скенерите на пръстови отпечатъци, скрити под екрана, вдигнаха доста шум в края на миналата година и началото на тази. Днес те се възприемат като нещо обичайно.

Въпреки това Qualcomm иска да направи работата им по-добра. Как? Чрез използването на нова технология, наречена 3D Sonic Max. За нея представители на компанията споменаха по време на конференцията Summit Qualcomm, посветена на анонса на нови разработки.

Иновационният ултразвуков датчик на пръстови отпечатъци представлява технология, която не само ще работи по-бързо, но и ще увеличи площта на работа на самия датчик.

Както уверяват технически специалисти, площта ще се увеличи 17 пъти! Това ще даде допълнителна сигурност при разработването на устройства.

Скенерът на Samsung S10+ може да бъде заблуден с 3D копиеИнтернет потребител показа как става това

Трябва да се отбележи, че нещо подобно сме виждали по-рано. Например, компанията Vivo предложи в своя смартфон Apex сензор, който обхваща почти целия екран и позволява да се използва едновременно сканиране на два пръста.

Разбира се, има няколко момента, които отличават разработката на Qualcomm от тази на Vivo.

Датчикът 3D Sonic Max, ако се вярва на изданието Engadget, ще бъде способен да сканира около 1/3 от площта на смартфона, което е достатъчно за разполагането на два пръста един до друг.

Qualcomm допълва, че вероятността за лъжливо сработване възлиза на 1/1 000 000.