Глобалният растеж ще се възстанови през втората половина на 2020 година, когато се очаква напрежението между Вашингтон и Пекин да намалее, а паричните политики на централните банки да окажат ефект.

Това посочи Адриан Зурчер, ръководител разпределение активи в UBS Global Wealth Management за Азиатско-тихоокеанския регион.

„Има много мъгла около търговията, която влияе върху прогнозите ни за икономическия растеж.”, казва Зурчер пред CNBC. По думите му, войната на мита между САЩ и Китай се счита от UBS като един от „ключовите рискове” за световната икономика.

Въпреки, че понастоящем икономикиата се забавя, Зурчер смята, че глобалния растеж ще постигне „значително възстановяване през втората половина на 2020 година и по-конкретно през четвъртото тримесечие”.

Вашингтон и Пекин се съгласиха през октомври за споразумение, определяно като „първа фаза” на помирението между двете най-големи икономики в света. Китай обаче обяви, че няма да преговаря по „втора фаза” на споразумението, докато не се проведат изборите за президент в САЩ, отчасти за да се види дали Доналд Тръмп ще спечели втори мандат.

Самият Тръмп посочи, че подобен подход действително изглежда по-доброто решение.

„Американската икономика всъщност се забави и виждаме сравнително голям шанс за постигането на сделка по първа фаза, като може би декемврийските мита ще бъдат отложени или дори премахнати. Това трябва да е достатъчно, за да започне икономиката бавно да се възстановява”, казва Зурчер.

Следващата порция мита се очакват на 15-и декември, като не се вижда как САЩ и Китай ще постигнат сделка преди тази дата. Ако страните не постигнат споразумение, то нови американски мита за внос на стоки от Китай ще влязат в сила след средата на декември.

Димитър Радев: Очаквам икономиката и банките да останат стабилниУправителят на БНБ определи като „реалистична оценка” предвидения от правителството растеж от 3-3,5% за 2020 г.

Откакто САЩ и Китай започнаха търговската война помежду си в началото на 2018 година, тенденцията за растеж в Азия се понижи, като търговията не е единственият фактор оказващ влияние върху забавянето на световната икономика.

Влияние оказва и политиката на централните банки, които „започнаха да премахват някои стимули, предприемайки действия по активно свиване на глобалните счетоводни баланси по света”, казва експертът.

С приближаването на края на 2019 година, по думите на Зурчер, централните банки се завръщат към „печатането на пари, разширяването на счетоводните си баланси и понижаване на лихвите”, като всичко това ще окаже позитивен ефект върху световната икономика.