Звездата на Голдън Стейт Уориърс Клей Томпсън в момента има петгодишен договор на стойност 190 млн. долара с баскетболния отбор.

Откакто заигра в НБА през 2011 г. той освен, че е заработил милиони долари от заплати и рекламни договори, може да се похвали и с три шампионски титли и пет участия в Мача на звездите. Поглеждайки назад обаче 29-годишният Томпсън си спомня, че е допуснал някои често срещани финансови грешки в началото на кариерата си.

“Направих някои грешки като трупането на вещи, най-вече дрехи,” разказва Томпсън в подкаста на Маверик Картър. “Имах препълнен дрешник, а носех едва 5% от дрехите и в един момент си казах, ‘Какво ще правя с всичките тези допълнителни дрехи?’”

В крайна сметка Томпсън се отказва от навика си да трупа дрехи и започва да си купува неща, за които знае, че ще надживеят модните тенденции в НБА.

“Парите не ме направиха щастлив,” казва той, докато говори за това как е използвал първия си голям чек, за да си купи билярдна маса, която притежава и до днес. “Беше страхотно да видя онзи чек, но във Вашингтонския университет в Пулман също си живеех страхотно с моята стипендия от 1 100 долара на месец. Можех да посетя ресторант от веригата Taco Del Mar, ако исках или пък да отида в магазин Target и да си изкарам страхотно.”

Шакил О‘Нийл показа как милиардерите управляват парите сиЧленът на баскетболната Зала на славата сам си признава, че когато става въпрос за управление на пари,

Въпреки че кариерата му в НБА му предоставя по-охолен живот в сравнение с начина, по който е израснал в Портланд, Орегон или със студентските му години, Томпсън твърди, че е научил, че богатството не е нищо повече от нагласа. “Ако имаш взаимоотношения и преживявания около себе си, това са безценни неща,” казва той. “Това е по-хубаво от всяка кола, която можете да си купите или от която и да било голяма къща. За мен основното са взаимоотношенията.”

Томпсън, който влезе в класацията на Forbes’ на “Най-високо платените спортисти в света” през 2019 г. с доходи в размер на 34.3 млн. долара за година, не е единственият играч от НБА, който признава, че е харчил безгрижно пари в началото на кариерата си. Съотборникът на Томпсън, Дреймънд Грийн е споделял, че едно от нещата, за които съжалява най-много е, че веднъж похарчил 21 000 долара за една вечер в нощен клуб.

“Това са 21 000 долара, които никога няма да си върна,” казва Грийн в предишен епизод от подкаста на Маверик Картър. “Хората ми казват: ‘Това не е нищо за теб.’ 20 000 долара обаче са си 20 000 долара. Не ме интересува колко много пари имаш, това са си 20 000 долара.”

Грийн, който също след това променя финансовите си навици, сега твърди, че преследва нова финансова цел – да стане милиардер до 40-ата си годишнина.