Сгушен в централната част на Италия, между Апенините и Адриатическо море, Пиобико е красив средновековен град, пълен с величествени каменни сгради и заобиколен от гори.

Въпреки красивата си природа обаче, Пиобико е известен заради “грозотата” на своите жители.

От 1879 г. насам този град с 2 000 души население е дом на Club dei Brutti (“Клуба на грозните”) - асоциация, чийто членове вярват, че “един човек представлява това, което е, а не това как изглежда.”

С поколенията това, което започва като една утопична идея, разцъфтява до световно движение.

Днес така наречената “Световна асоциация на грозните хора” може да се похвали с над 30 000 членове в 25 свои подразделение в световен мащаб, пише BBC.

Club Dei Brutti първоначално е създаден като услуга за намиране на партньори на необвързаните жени в града. С развитието му местните превръщат в своя мисия това да напомнят на обществото, че вътрешната красота е по-важна от външния вид.

През 2007 г. в Пиобико откриха и статуя на градския площад, посветена на грозните хора.

Днес е лесно човек да стане част от клуба. По-старшите членове просто трябва да оценят “грозотата” на потенциалните нови членове, която може да варира от “неопределена” до “изключително грозен”.

Въпреки това, членовете на клуба не са непременно грозни – той се концентрира повече върху това да почитаме вътрешната красота на човек и да не се притесняваме от това какво мислят другите.

Всяка година в първата неделя на септември хора от цял идват в Пиобико за Фестивала на грозните, на който членовете избират президент на клуба; записват нови членове и хапват местни трюфели, полента и паста.

В страна, която отделя толкова голямо внимание на красотата, това кътче на Италия доказва, че да си истински и необикновен може би е най-добре.