Акциите на Saudi Aramco поскъпнаха с максимално разрешените 10% и във втория ден на търговията си на борсата в Риад, пише Ройтерс.

Книжата повишиха стойността си до 38.7 риала, или 10.32 долара за брой.

Новото поскъпване означава, че пазарната оценка на най-скъпата компания в света премина границата от 2 трилиона долара, каквото бе и желанието на принц Мохамед бин Салман.

Настоящата оценка на Aramco е приблизително 1 трилион долара по-висока от тези на Microsoft и Apple, които в месеците преди листването на петролния гигант разменяха водачеството при най-скъпите компании в света.

Второто поредно повишение от максималните 10% обаче не означава, че след дебюта си на борсата инвеститорите са реализирали 20% доходност. Простата сметка сочи, че възръщаемостта до момента е близо 21% - от 32 до 38.7 риала.

Най-голямото петролно поле се изчерпва по-бързо от очакванотоТази седмица Саудитска Арабия отговори на много въпросителни около добива на петрол в страната

Според част от анализаторите, следящи най-голямото публично предлагане в света, „част от инвеститорите може да започнат да продават акциите си, веднага след като се достигне пазарна капитализация от 2 трилиона долара“.

Изглежда, че анализаторите са на път да познаят, тъй като след ръста до 38.7 риала последва спад до около 37 риала.

В момента книжата се търгуват на ниво от 38.20-38.40 риала, равняващи се на малко над 10.30 долара.