Недохранване и наднормено тегло тормозят най-бедните страни
Една трета от най-бедните държави в света се борят едновременно с високи нива на надормено тегло и с недохранване, според нов доклад публикуван в специализираното изданието The Lancet.
Според него проблемът се дължи на световния достъп до ултра-преработени храни и на това, че хората спортуват по-малко. Авторите на проучването призовават за промени в "съвременната система на хранене".
Страните в Подсахарска Африка и Азия са най-лошо засегнати от това явление. Според доклада близо 2.3 милиарда деца и възрастни по света са с наднормено тегло, а над 150 милиона деца имат задържане в растежа.
Много страни с ниски и средни доходи са изправени едновременно пред тези два проблема, известни като „двойното бреме на лошото хранене“. Това означава, че 20% от хората са с наднормено тегло, 30% от децата под 4-годишна възраст не растат с нормални темпове, а 20% от жените са класифицирани като слаби.
Общностите и семействата могат да бъдат засегнати и от двете форми на лошото хранене. Същото важи и за отделни хора на различни етапи от живота им, според доклада.
В него се казва, че през 90-те години 45 от 123 държави са били засегнати от този проблем, докато през настоящето десетилетие те вече са 48 от 126. Така от 90-те години насам до 2010 г. общо 14 страни с едни от най-ниските доходи в света са развили този „двоен проблем“.
Авторите на доклада твърдят, че правителствата, ООН и учените трябва да предприемат мерки за борба с този проблем и посочват като основна причина промяната в начина на хранене.
Защо японските деца са най-здравите в света?Вижте седем принципа, които можете да заимствате от тях
Начинът, по който хората се хранят, пият и се движат се променя. Увеличаващият се брой на супермаркетите, лесният достъп до не толкова питателни храни, както и намаляването на физическата дейност, водят до това, че все повече хората имат наднормено тегло. Всички тези промени засягат страните с ниски и средни доходи, както и такива, в които доходите са високи.
Въпреки че забавянето на развитието на децата в много страни вече не е толкова често, яденето на ултра-преработени храни на ранен етап от живота се свързва със слабия растеж.
"Сблъскваме се с нова хранителна реалност," казва основният автор на проучването доктор Франческо Бранка от Световната здравна организация, цитиран от BBC.
"Вече не можем да характеризираме страните като такива с ниски доходи и недохранване, или с високи доходи, които пък се борят с наднорменото тегло.
"Всички форми на лошото хранене имат един общ показател – хранителните системи, които не осигуряват на всички хора здравословен, безопасна и устойчиви начин на хранене."
Според доктор Бранка, за да се промени това, трябват промени в хранителните системи – от производството и преработката, през търговията и разпространението, ценообразуването, рекламата и етикетирането, до консумацията и изхвърлянето на отпадъци.
"Всички мерки и инвестиции в това отношения трябва да бъдат радикално преразгледани," смята той.
Ето какво включва висококачественият начин на хранене, според доклада:
- много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, фибри, ядки и семена
- малки количества храни с животински произход
- минимални количества преработени меса
- минимални количества храни и напитки с високо енергийно и захарно съдържание, наситени мазнини, трансмазнини и сол
- кърмене на бебетата през първите им две години
Висококачествените хранителни режими намаляват риска от лошо хранене като насърчават здравословния растеж, развитие и защитата на тялото от болести през целия живот.