Централната банка на Швеция избра компанията Accenture за създаването на пилотен проект за национална криптовалута, съобщават от институцията.

Accenture ще изгради системите, които имат директно отношение към потребителите като начин, по който ще се реализират разплащания чрез различни мобилни платформи.

Системите ще се тестват в „симулации” на магазини. Договорът е за една година, но има възможност да бъде продължен до 7 години, посочват от централната банка Riksbank.

Към днешна дата Riksbank не е обявила официално, че ще издава собствена e-krona, предава CoinDesk.

Въпреки мълчанието, новината за партньорството с Accenture издава сигнали, че скандинавската държава напредва към така очаквания електронен еквивалент на националната валута.

Подобно развитие на обстоятелствата съвпада с тенденцииите в Швеция, където все по-рядко гражданите използват физически пари за своите трансакции.

Това се случва с такива темпове, че заместник-гуверньорът на Канадската централна банка Тимъти Лейн заяви, че физическата крона изглежда сякаш излиза от употреба.

„На практика достигаме преломна точка (в Швеция)“, каза Лейн по време на ноемврийска финтек конференция на Федералния резерв във Филаделфия. „Търговците все по-често отказват да приемат банкноти, а банките все по-често не предлагат услуги за обработка на банкноти“, казва той.

Рисковано ли е Швеция да обръща гръб на парите в брой?Ако трябва да посочим една страна в света, в която разплащанията в брой могат да изчезнат напълно, това - без съмнение, ще бъде Швеция

Тенденцията в Швеция провокира Riksbank да започне да проучва възможностите за издаване на e-krona доста по-рано от останалите централни банки по света.

През 2016 г. заместник-гуверьорът на шведската централна банка Сесилия Скингсли посочи, че Riksbank чувства натиск да се отдръпне от банкнотите и монетите, тъй като обществото като цяло ги е загърбило.

От тогава има два доклада, посветени на темата e-krona – през 2017 г. и 2018 г., които разглеждат всичко - от регулацията до потенциалния ефект за банките от подобен ход.

По-специално, тези доклади разкриват нежеланието на Riksbank да изгради дигитална валута на база блокчейн технологията, тъй като Riksbank смята, че тя е „неефективна технология”.

Но през 2018 г. се посочва, че една бъдеща e-krona трябва да може да взаимодейства с блолчейн.

Не е ясно каква технология ще използва Accenture за пилотния проект.