Откриха най-високото дърво в тропическите гори на Амазонка - почти толкова високо, колкото Статуята на свободата в Ню Йорк.

То се издига на 88 метра височина и е открито от екип от бразилски и британски изследователи при 11-дневна експедиция в Амазонка.

Дървото е по-високо с почти 30 м от предишния рекордьор и е част от група дървета, които вероятно са на повече от 400 години.

Те растат в отдалечен район на Северна Бразилия, далеч от човешка дейност, близо до река Яри - северен приток на Амазонка, съобщава Daily Mail.

Дърветата с такъв размер могат да поглъщат до 40 тона въглерод всяко, което ги прави ценен ресурс в битката с вредните емисии.

„Открихме 15 дървета над 70 метра и няколко, които бяха над 80 метра - най-високото откривано дърво преди беше 60 метра“, казва ученият от Университета в Кеймбридж Тоби Джексън, който е част от експедицията. „Мисля, че това е доста важно откритие за науката," допълва той.

Тропическите гори на Амазонка обхващат площ от 5.5 милиона квадратни километра, но тъй като тази конкретна зона е доста добре защитена от човешка дейност, може да съществуват дори по-високи дървета, за които изследователите все още не знаят.

Група от големи дървета вече е идентифицирана, след като част от гората е сканирана от самолет с помощта на LIDAR - метод за дистанционно наблюдение с помощта на лазери, който се използва и в автономните автомобили.

Националният институт за космически изследвания в Бразилия използва тази технология за сканиране на произволни петна от тропическите гори.

Ръководителят на експедицията професор Ерик Горгенс иска на място да се запознае с дърветата. Районът е толкова недостъпен, че екипът пътува с лодка и трябва да се ориентира по водопада Итакара в гъстата гора.

По време на 11-дневната експедиция на екипа му отнема пет дни, за да се изкачи до реката, след което трябва да продължи пеша. Експерти катерачи стигат до върха на всяко дърво, откъдето пускат въже, за да бъде прецизно измерена височината му.

Откриха стотици двойници на Стоунхендж в Амазонската джунгла Оказва се, че това кътче от Земята не е било недокоснато от човека

Дървото-рекордьор е част от група от един и същи вид - Dinizia excelsais, който е родом от Бразилия и е ценен заради твърдата му дървесина.

„Това е важен дървесен вид в миналото, тъй като расте доста бързо и доста високо, той е и широко разпространен“, казват от екипа.

Всяко Dinizia excelsais може да съхранява 40 тона въглерод - същото количество, което поглъщат между 300 и 500 по-малки дървета, като същевременно заема пространството за само 20.

Новото откритие обаче не е най-високото дърво в света. Това е калифорнийското червено дърво, което достига височина от 115 м.