Apple, Amazon и Google - три от най-големите технологични компании в света, обръщат гръб на дългогодишната конкуренция помежду си, за да създадат общ технологичен стандарт.

Новият стандарт е насочен конкретно към домашни продукти, като гласовите асистенти на трите компании – Echo, HomePod и Google Home.

Инициативата се казва Project Connected Home Over IP и има доста конкретна цел – да създаде и промотира възприемането на нов стандарт за свързаност, който да увеличи съвместимостта между различните устройства за дома, като поставя сигурността на първо място, става ясно от обявлението на компаниите, предава Business Insider.

Казано с други думи – трите корпорации искат да създадат и наложат единен стандарт, който да се използва от всички производители на умни продукти за дома.

Единният стандарт, според групата, ще опрости разработката на такива продукти, облекчавайки прозиводителите и ще повиши съвместимостта им, което би следвало да облагодетелства потребителите.

Умните устройства на Apple, Google и Amazon използват различни стандарти за свързаност. На праклтика това означава, че умните устройства, като смарт осветлението, термометрите и друга смарт електроника, често не са съвместими с всички умни гласови асистенти на пазара.

Да, компаниите ни подслушват и ще продължат да го правятГолемите технологични компании не обичат да говорят на тази тема. Когато потребителите разберат какво се случва, обикновено изпитват гняв и разочарование

Въпреки че новият прпотокол ще доведе до това всички джаджи да работят в синхрон с трите гласови асистента, това не означава, че трите компании ще продават еднакви устройства. Акцентът е поставен на възможностите за свързване.

Групата посочва, че първите примери за прилагане на единния стандарт, ако той бъде възприет от индустрията, се очакват в края на 2020 г.