Руският газов монополист "Газпром" ще изплати на Украйна близо 3 милиарда долара след окончателно решени съдебни спорове. Продължава и работата по газопровода "Северен поток -2" въпреки санкциите, наложени от Съединените щати, се казва в съобщение на компанията, цитирано от БНР.

Газпром и партньорите му от Украйна подготвят във Виена текст на споразумение, с което Москва ще резервира мощности от системата за пренос на газ през Украйна.

Шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че украинската Нафтогаз ще действа като агент на Газпром и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за 5 години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра.

В същото време групата зад проекта “Северен поток 2” заяви, че продължава работа, независимо от подписания от президента Доналд Тръмп закон, с който се налагат санкции срещу руските газови проекти в Европа. Вашингтон се аргументира с мотива, че "Северен поток 2" и "Турски поток" са заплаха за сигурността на Европа.

Според руското Министерство на външните работи Съединените щати не издържат на световната конкуренция. Говорителят на ведомството Мария Захарова заяви, че “държава с дълг от 22 трилиона долара пречи на другите да развиват своята икономика”.

По-рано Русия и Украйна се споразумяха за удължаване на договора за транзит на руски газ към Европа в замяна на отказ от взаимни финансови и други претенции.

Междувременно посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел посочи в интервю за в. "Билд", че санкциите на Вашингтон срещу "Северен поток 2" са взети в интерес на Европа.

"15 европейски страни, Еврокомисията и Европарламентът - всички те изразиха опасения във връзка с проекта. Чухме от тях, че САЩ трябва да подкрепят усилията им. Затова санкциите са много проевропейско решение", посочва американският дипломат.

По думите на Гренел целта на САЩ още от времето на администрацията на Барак Обама е да не се допусне една или друга страна да придобие прекалено силно влияние в Европа благодарение на енергетиката.

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри във вторник законопроекта за бюджета за отбрана за финансовата 2020 година, която започна на 1 октомври. Той задължава администрацията да наложи санкции срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". На 11 декември документът бе гласуван от Камарата на представителите, а в петък беше подписан и от президента Доналд Тръмп.

В събота шейцарската фирма Allseas, която е подизпълнител на проекта "Северен поток 2", обяви, че временно спира работа по газопровода, докато не получи разяснения във връзка със санкциите, наложени от САЩ.

В същото време правителството на Германия определи санкциите срещу двата газопровода като намеса в европейските работи, припомня БТА.