Подобно на повечето пазари, хранително-вкусовата промишленост също има своите модни тенденции.

През последните десет години обаче настана същински бум на различни, нови и здравословни храни, които създават една напълно променена индустрия.

От тост с авокадо, през устойчиво готвене, до безглутенови продукти, вижте кои са на най-забележителните тенденции в храненето през последното десетилетие.

Цветен геврек

Instagram и социални медийни платформи превърнаха снимането на храна в истинска мания. А какво по-красиво от цветната храна, като геврек с цвят на дъгата.

Тост с авокадо

Тостът от авокадо е точно това, което звучи - просто смачкано авокадо, намазано на филийки, което върви с яйца и подправки.

Млечните алтернативи

Популярността на овесеното, соевото и ядковите млека расте неимоверно, а все повече хора се обръщат към веганството.

Камбуча

Това е новата модерна напитка, която е не само вкусна, но и здравословна.

Черен сладолед

Да, черен, той е точно такъв, а в основата му стои активният въглен.

Матча

Той съществува от векове, но започва да превзема менюта и Instagram постовете около 2016 г. Днес можете да го намерите във всичко - от бонбони до печива.

Веган бургери

Алтернативите на месото обърнаха индустрията на бързото хранене с главата надолу. Две големи вериги вече включиха алтернативи на растителна основа в менюто си поради нарастващото потребителско търсене.

Кокосовото масло

Като готварска съставка и като уелнес продукт, то става все по-търсено. Въпреки че кокосовото масло съдържа много наситени мазнини, то има приблизително същото количество калории на супена лъжица като зехтина. Освен това може да се ползва в овлажнители и продукти за грижа за косата.

Арт лате

Изкуството върху пяната на чаша капучино беше истинска мания в средата на 2010 г.

Френски макарони

Тези сладки са не само вкусни, но и много красиви. И са идеалният подарък, ако не знаете какво да поднесете.

Камиони за храна

Мобилността на камиона позволява да се достигне до по-голям кръг клиенти, а благодарение на социалните медии, всеки любител на този тип улична храна знае къде да ги намери.

Кейл

Зеленолистният зеленчук стана толкова популярен, че Бионсе беше забелязана да носи суичър „кейл“, стилизиран в колегиалния формат на Йейлския университет.

Ферментирали храни

Ферментиралата храна се превърна в огромна тенденция през 2010 г., а манията по здравословно хранене я поддържа все така жива.