Когато става въпрос за диета, мазнините се слагат в графата „лоши“. И има известна логика в това - някои видове мазнини могат да се окажат причина за сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и затлъстяване.

Но не всички мазнини са еднакви. Някои са добри и дори могат да помогнат за укрепване на здравето. Ако знаете каква е разликата между едните и другите, ще разберете кои мазнини да избягвате и кои да ядете умерено.

Трябва да уточним, че мазнините са толкова важни за вашата диета, колкото протеините и въглехидратите. Те също зареждат тялото с енергия, освен това някои телесни функции разчитат и на тях. Например, някои витамини се нуждаят от мазнини, за да се разтворят в кръвта ви и да осигурят хранителни вещества.

Въпреки това, излишните калории от приемът на твърде много мазнини от всякакъв вид със сигурност ще доведе до покачаване на тегло.

Кои са вредните мазнини?

Два вида мазнини - наситени и трансмазнини - са идентифицирани като потенциално вредни за вашето здраве. Повечето храни, които съдържат тези видове мазнини, са в твърдо състояние при стайна температура. Такива са масло, маргарин, телешка или свинска мазнина.

Транс мазнините трябва да се избягват, докато наситените мазнини трябва да се консумират умерено. Реално повечето наситени мазнини са животински и се намират в месото и млечните продукти с високо съдържание на мазнини. Консумацията на твърде много наситени мазнини обаче може да повиши нивата на холестерола в кръвта и нивата на липопротеини с ниска плътност (LDL).

До скоро лекарите свързваха по-високия прием на наситени мазнини с повишен риск от сърдечни заболявания, но това твърдение започва да се оспорва.

Трансмазнините – избягвайте ги!

Съкратено за „трансмастни киселини“, трансмазнините се съдържат в храни с частично хидрогенирани растителни масла. Това са най-лошите мазнини за вас. Такива може да откриете в пържени храни (картофи, понички, полуфабрикати), маргарин, преработени сладкиши и закуски.

Подобно на наситените мазнини, трансмазнините могат да повишат LDL холестерола ("лошия" холестерол) и да потиснат нивата на липопротеини с висока плътност (HDL) или „добрия“ холестерол.

Лекарите свързват трансмазнините с повишен риск от възпаление в организма, което от своя страна да отключи сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Добрите мазнини

Лекарите смятат мононенаситените мазнини и полиненаситените мазнини за по- „здравословни“ за сърцето. Ще ги познаете по това, че те са в течно състояние когато са на стайна температура. Пример е зехтинът.

Мононаситени мазнини

Този тип полезни мазнини присъстват в различни храни и масла. Изследванията показват, че консумацията на храни, които съдържат мононенаситени мазнини, може да регулира нивото на холестерола в кръвта и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези храни включват ядки (бадеми, кашу, фъстъци, пекан), растителни масла (зехтин), фъстъчено и бадемово масло, авокадо.

Полинаситени мазнини

Полиненаситените мазнини са известни като „основни мазнини“, тъй като тялото не може да ги произвежда и се нуждае от храна. Растителните храни и масла са основният източник на тази мазнина. Подобно на мононенаситените мазнини, полиненаситените мазнини могат да намалят риска от сърдечни заболявания, като понижават нивата на холестерола в кръвта.

Определен вид от тях - омега-3 мастни киселини, са особено полезна за сърцето ви.

Омега-3 изглежда не само намаляват риска от коронарна болест, но също така спомагат за понижаване на нивата на кръвното налягане и предпазват от неравномерен сърдечен ритъм. Консумацията на риби като сьомга, херинга, сардини или пъстърва ви гарантират достатъчен прием на такива мазнини.