Професор от Харвард поставя под въпрос предполагаемите ползи на кокосовото масло за здравето и дори го нарича "чиста отрова", съобщават от The Independent.

Изявлението е направено от д-р Карин Мичълс, професор в Harvard TH Chan School of Public Health и директор на Institute for Prevention and Tumour Epidemiology към Университета във Фрайбург по време на реч, озаглавена "Кокосовото масло и други нутрициологични грешки".

В изявлението, дадено в университета във Фрайбург, д-р Мичълс заявява, че кокосовото масло е "една от най-лошите храни, които можете да ядете", поради вредния ефект, който наситените мастни киселини в него имат върху тялото ви.

Това противоречи на убеждението, че кокосовото масло е полезно за вашето здраве, тъй като до скоро то беше приветствано като "суперхрана", която може да се използва в кухнята като компонент на всяко ястие.

Миналата година Американската асоциация за сърдечни заболявания актуализира насоките си по отношение на наситените мастни киселини, открити в кокосовото масло, като съветва хората да заменят наситените мазнини в диетата си с ненаситени мазнини, за да намалят риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания в по-късен етап от живота си.

Според д-р Мичълс, кокосовото масло е много по-вредно от свинската мас, тъй като в него се съдържат предимно наситени мастни киселини, съобщават от Business Insider, цитирани от The Independent.

От ационалната здравна служда в Обединеното кралство заявяват, че консумирането на храни, които съдържат наситени мастни киселини, може да увеличи риска от развитие на коронарна болест на сърцето, поради повишаване на количеството лош холестерол в кръвта.

И все пак здравословно ли е кокосовото масло или не?Панацея ли е?

Освен кокосово масло, други храни, които са с високо съдържание на наситени мазнини, са краве масло, твърдо сирене, гхи, колбаси и тлъсти меса.

От друга страна храни с високо съдържание на ненаситени мазнини включват мазна риба, ядки, семена, растителни масла и авокадо.

Речта на д-р Мичълс относно вредното въздействие на кокосово масло предизвиква силен отзвук - хиляди интересуващи се от здравето си хора я коментират онлайн, оставяйки близо 800 000 мнения в YouTube.

Въпреки това, докато д-р Мичълс очевидно вярва силно в отрицателните последици от кокосовото масло, здравните препоръки за това дали да се изключат изцяло наситените мазнини от вашата диета са по-малко категорични.

Дали да се намали приемът на мазнини като част от здравословното хранене е източник на спорове от доста време, според проучване, публикувано в The Lancet миналата година, в което се посочва, че след диета с ниско съдържание на мазнини може да се увеличи рискът от ранна смърт.

Британската фондация за сърдечно-съдови заболявания заявява, че са необходими повече изследвания за различните видове мастни киселини, независимо от факта, че препоръките понастоящем са да се заменят наситените мазнини с ненаситени, когато това е възможно.

Някои хора вярват, че кокосово масло може да се използва за лечение на болестта на Алцхаймер, въпреки че от Alzheimer's Society заявяват, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на тези твърдения.

"Напоследък всички във Великобритания са полудели по кокосовото масло, поради имуностимулиращите му свойства, помагащи при лечението на болестта на Алцхаймер", казва Лили Сутър, водещ диетолог в Лондон, пред The Independent.

"Но трябва да помним, че кокосовото масло съдържа почти изцяло наситени мазнини и ако се консумира в съчетание с други храни с подобен състав, това може да доведе до превишаване на препоръчителната дневна доза, която е 20 грама дневно за жените и 30 грама дневно за мъжете.

Въпреки това Сутър заявява, че няма нищо лошо в консумирането на кокосово масло, когато се прави умерено.

"Твърдението, че даден хранителен продукт е отрова, може да бъде опасно, тъй като вдъхва страх около храната. Важно е да запомните, че никоя храна не е по своята същност „добра или лоша“, обяснява тя.

Много хора, включително известни личности като Гуинет Полтроу, използват кокосовото масло, за да предотвратят проблеми със зъбите и устната кухина чрез техника, която включва жабурене на кокосово масло по 20 минути на ден.