Мъж веган заведе знаково съдебно дело, при което трибунал за първи път ще реши дали веганството е "философска вяра" подобна на религията.

Джорди Касамитяна казва, че бил уволнен от Лигата срещу жестоките спортове след като разкрил, че британската неправителствена организация е инвестирала пенсионни средства в компании, които се занимават с тестове с животни, пише BBC.

Трибуналът ще вземе решение дали веганството трябва да бъде защитено от закона.

От Лигата срещу жестоките спортове пък твърдят, че той е бил освободен заради груби нарушения на работното място.

От Лигата обаче не оспорват, че веганството трябва да бъде защитено.

Касамитяна описва себе си като "етичен" веган.

Той работел за неправителствената организация и твърди, че след като уведомил шефовете си за инвестициите на пенсионните средства, те не направилi нищо по въпроса, след което той информирал и колегите си, а в резултат на това бил уволнен.

Наистина ли ще помогнем на планетата, ако спрем да ядем месо?Пържолите, кебапчетата и кюфтетата са любимо кулинарно изкушение за много хора, но поглъщането им в неограничени количества вреди както на месоядните им консуматори, така и на природата

Касамитяна твърди, че срещу него е проявена дискриминация въз основа на това, че е веган.

И диетичните вегани и етичните вегани консумират растителни храни.

Етичните вегани обаче се опитват да изключват всякакви форми на експлоатация на животните, като например избягват да носят или да купуват дрехи от вълна или кожа, или пък да използват тоалетни принадлежности на компании, които извършват тестове на животни.

Те също така използват термина "животни придружители" вместо "домашни любимци", и избягват да посещават зоологически градини или други учреждения, където според тях животните биват експлоатирани.

Днес трибунал по заетостта за първи път ще реши дали веганството е "философска вяра" подобна на религията и в качеството си на такова трябва ли да бъде защитавано от закона.

Ако спечели делото, този случай може да осигури на веганите защита от дискриминация по отношение на заетостта, образованието и предоставянвето на стоки и услуги.

Хората с други схващания пък биха могли да потърсят сходна съдебна защита.

Според адвоката на Касамитяна, Питър Дейли, "Етичното веганство е философска вяра, споделяна от значителен и постоянно увеличаващ се брой хора във Великобритания и по света“.

Говорител на Лигата пък заяви, че организацията не оспорва това, че веганството трябва да бъде защитено от дискриминация.