Балканските държави не са готови за голямо земетресение, а правителствата десетилетия наред игнорират проблемите на остарелия сграден фонд. Това пише The New York Times в материал, озаглавен “"Уроците от албанското земетресение - Балканите не са готови за големия трус".

Американското издание припомня за труса от 26 ноември в Албания с магнитуд 6.4 по скалата на Рихтер,който причини смъртта на над 50 души и остави хиляди без покрив. Според експертите, властите са насърчавали строителния бум в края на миналия и началото на настоящия век, в прехода от социализъм към пазарна икономика, без да си дават сметка за рисковете.

В същото време стандартите за безопасност и земетръсна устойчивост системно се нарушават. Резултатът от всичко това е, че днес милиони хора обитават жилища, които едва ли биха устояли на голям земен трус, пише още изданието.

И докато Албания се опитва да възстанови щетите, останалите държави от региона използват момента, за да направят преглед на собствената си готовност при подобни ситуации.

The New York Times цитира Матей Сумбасаку, който е основател на Re:Rise - неправителствена организация, специализирана в оценка и намаляване на сеизмичния риск. По думите му само в Букурещ има 349 високорискови постройки, които вероятно ще рухнат при силно земетресение. Голяма част от тях са в жилищни комплекси. Стотици други сгради биха получили големи повреди.

Изданието припомня и за двете опустошителни земетресения през XX век в планината Вранча в Източна Румъния - през 1940 г. с магнитуд 7.4 по Рихтер и на 4 март 1977 г. с магнитуд 7.2, както и за труса в Стражица през 1986 година, който е с магнитуд от 5.7. Те също оставят след себе си жертви и стотици разрушени сгради.

Според авторите на материала, в България всички сгради, строени след присъединяването на страната към Европейския съюз през 2007 година, трябва да отговарят на европейските стандарти за сеизмична безопасност.

5 страни, които може да изчезнат от лицето на ЗемятаПриродните катаклизми не питат
Проблемът е, че голяма част от жилищните сгради са строени по време на т. нар. “преход” през 90-те години на миналия век, когато в хаоса на строителния бум много от административните разпоредби просто не са спазвани.

Изданието цитира директорa на Националния център по сеизмично инженерство към Университета по архитектура, строителство и геодезия Петър Павлов, който твърди, че България е по-добре подготвена от своите съседи за случай на по-сериозно земетресение, но въпреки това съществуват редица рискове.

По думите му някои от собствениците на апартаменти в жилищните сгради, както и на магазини в партерните етажи, предприемат на своя глава промени в тяхната структура, без да си дават сметка, че по този начин нарушават здравината на цялата сграда.

Според Петър Павлов е крайно време да се създаде Национална сеизмична лаборатория, която да проверява сеизмичната устойчивост както на новите, така и на старите здания.