Председателят на третия най-голям бизнес конгломерат в Южна Корея може да се наложи да се откаже от акции на стойност до 1.2 млрд. долара в полза на наскърбената си жена, а местните медии определят раздялата между тях като “развода на века”.

Чи Де-уон има доста причини да се притеснява, че в съда на него няма да се гледа с добро око: той вече сви ново семейно гнездо с бляскава интернет сензация, а и не трябва да се забравя, че съпругата му е дъщеря на бившия корейски президент Ро Де-у.

Изглежда обаче, че тази раздяла в стил Холивуд може да има повече усложнения в заседателната зала, отколкото в спалнята, пише Bloomberg.

Южна Корея започна да преструктурира сейемните бизнес конгломерати още през 2012 г. Програмата набра сила пет години по-късно, когато залегна в основата на предизборната кампания на настоящия президент Мун Дже-ин, който набързо се прицели в тези фамилни конгломерати.

Засега обаче резултатите му не са впечатляващи.

Ако има нещо положително около развода на Чи, то това е, че неговата съпруга може би ще успее да осъществи това, което Мун не успя да направи. През миналия месец тя е подала съдебни документи, в които настоява за 42.3% от дела на Чи в SK Holdings Co., което се равнява на 7.8% от компанията.

Подобно прехвърляне на собственост би свалило правото на глас на нейния съпруг под 20%, което е златен праг за установяване на контрол в Южна Корея. В момента Чи и неговият клан контролират 26.7% от компанията.

За миноритарните акционери семейният конфликт е добре дошъл. Холдинговите компании от конгломерата са силно подценени, така че включването на съпругата в борда на директорите може да съживи плановете за преструктуриране.

Дори и тя да не направи нищо, Чи може да поиска да увеличи дела си, само за да си гарантира контрола. Подобно искане би могло да повиши цените на акциите и в крайна сметка да възнагради външните акционери.

Най-скъпите разводи в историятаПри някои от тези раздели бракоразводните споразумения надхвърлят 1 млрд. долара

Ро Су-йонг има добри шансове да получи това, което иска. SK е основана през 1953 г. от бащата на Чи като текстилна компания, но бизнесът потръгва сериозно, чак след като двамата се женят през 1988 г. - годината, в която бащата на Ро встъпва в дължност като президент на Южна Корея.

Като част от приватизационната вълна, групата става най-големия акционер в държавната Korea Mobile Telecommunications Corp., която впоследствие се превръща в SK Telecom Co. през 1994 г. - година след като бившият президент напуска поста.

Много е възможно политическите връзки на Ро да са помогнали за успеха на компанията, което би могло да бъде взето предвид в съда.

Драмата между Чи и Ро не е единствената грозна семейна кавга, която може да донесе ползи за аутсайдерите. През декември акционерите се зарадваха на поскъпване на цената на акциите на Hanjin Kal Corp. — друг конгломерат, сред чиито компании е и Korea Air Lines Co.

Тогава най-голямата дъщеря на основателя на конгломерата разкритикува своя брат, който сега ръководи семейния бизнес. Хедър Чо се сдоби със световна популярност още през 2014 г., когато вдигна скандал по време на полет на Korean Air за това, че стюардесата не й сервирала ядки по правилния начин.

Във всяка друга част от света инвеститорите биха си отдъхнали на фона на признаците за приятелска раздяла, като тази между Джеф и Макензи Безос, например. В Южна Корея обаче враждебната раздяла може би е най-добрият изход: колкото по-ожесточени сават тези спорове, толкова по-голяма е вероятността ръководителите да извадят средства и да купуват още акции с право на глас.

Гласът на аутсайдерите в тези компании може и да не се чува особено, но поне техните акции ще са по-ценни.