Всеки път, когато човек реши, че e болен, първата стъпка е да вземе термометъра и да провери дали температурата му е над 37 градуса.

Това е „нормалната“ температура в продължение на повече от век, но ново проучване устоновява, че е възможно тази теория вече да е остаряла.

Изследователи от Станфордския университет посочват в статия за списание eLife, че температурата на човешкото тяло се е понижила и лекарите вероятно трябва да актуализират това, което считаме за нормално, съобщава списание TIME.

Използвайки информация от три различни бази данни, изследователите анализират над 677 000 температурни показания на почти 190 000 души, които са събрани между 1862 и 2017 г.

През този период температурата пада средно с 0.03 градуса по Целзий при мъжете и с 0.29 при жените. Това би променило нормалната телесна температура до 36.9 градуса при силния пол и 36.7 при нежния.

Професорът по медицина Джули Парсънет, която ръководи изследването, казва пред TIME, че човешките тела са се променили и по други начини, така че има смисъл и тяхната средна температура също да е с различна стойност.

„Ние сме нараснали средно на височина и станахме по-тежки, което променя и телесната ни температура“, казва тя.

„Днес се храним по-добре, радваме се на по-добро медицинско обслужване и по-добро обществено здраве. Имаме климатик и отопление, така че живеем по-комфортен живот при постоянни от 20 до 22 градуса в домовете ни и не водим борба да поддържаме тялото си топло. Не е трудно да си представим, че температурата му ще се промени в резултат на това."

Тя изключва една храна от диетата си и има стройна фигура на 70 гВижте тайната на Карълайн Харц

Парсънет добавя, че новите лекарства и ваксини, които са се преборили с много от инфекциозните заболявания, често срещани през 19 век, също са основен фактор.

„Отървахме се от много възпалителни състояния, от които хората страдаха - туберкулоза, сифилис, дизентерия, с помощта на антибиотици и ваксини“, казва тя. „Плюс това, ние победихме възпаленията с нестероидни противовъзпалителни средства и статини, които ни позволяват да живеем почти без тях.“

Въпреки че това изследване сочи необходимостта от изчисляване на нова средна температура на човешкото тяло, Парсънет казва, че вместо това лекарите трябва да помислят за създаването на персонализирани средни показания въз основа на човешкия ръст, тегло, възраст, време на деня и външна температура.

"Можем да преценим по-добре каква е нормалната температура за отделния човек", казва тя. "Сега използваме едно число, но тази стойност може да няма смисъл, тъй като нормалната температура може да е различна за различните хора."