Мобилният телефон на Джеф Безос е хакнат през 2018 г., след като той получава зловредно съобщение в WhatsApp от престолонаследника на Саудитска Арабия, месеци преди National Enquirer да съобщи за неговата извънбрачна афера.

Основателят на Amazon получил видео файл със зловреден код от личния телефон на Мохамед бин Салман, информира The Guardian.

Според направената след това експертиза, съобщението е било изпратено на 1 май 2018 г.

В рамките на часове след това от телефона на Безос е било извлечено голямо количество данни. Няма подробности за това какви точно са били те.

Осем месеца по-късно National Enquirer разкри любовната афера на Безос с Лорън Санчес, а милиардерът обвини таблоида в изнудване заради това, че го заплашили да публикуват голи снимки на него и Санчес, с които се били „сдобили“.

В блогпост тогава Безос посочи предполагаемите финансови връзки на Enquirer със Саудитска Арабия и намекна, че от кралството са му бесни заради отразяването на смъртта на Джамал Кашоги в Washington Post, чийто собственик е той.

Дейвид Пекър, издателят на AMI, която притежава National Enquirer, се среща с престолонаследника на Саудитска Арабия през септември 2017 г.

И двамата са отричали в миналото да са си сътрудничили, за да атакуват Безос.

Невероятният живот на Джеф БезосНай-богатият човек в света Джеф Безос навърши 56 г. вчера

През април 2018 г. AMI публикува лъскаво списание с 97 страници, в което възхалява Саудитска Арабия и бин Салман и което мистериозно се появи по вестникарските щандове в магазините Walmart и в провинциални супермаркети из цялата страна без никакво обяснение.

По времето на предполагаемото хакване на телефона през май 2018 г. Безос и бин Салман са си разменяли приятелски съобщения, след като няколко седмици преди това се срещнали лично.

Принцът след това пътува от Ню Йорк за Лос Анджелис със спирка в Белия дом, където беше добре приет, а Amazon обмисляла да строи дата центрове в Саудитска Арабия.

Зловредният файл е бил видео, но засега остава неясно какво е имало на него и как файлът е успял да „пробие“ телефона.

Няколко часа след получаването на файла данните от телефона на Безос вече са били взети.

Чак след като на телефоните на Безос е направена експертиза от частен детектив, който той наема след излизането на публикацията в National Enquirer, става ясно, че от единия от тях са откраднати данни.

И Саудитска Арабия, и AMI са заявявали, че нямат нищо общо с публикацията за аферата на Безос със Санчес.