Най-големите тенденции в храните и напитките за 2020 г.
Както в модата, дизайна, интериора, така и при храните има определени тенденции, които се променят и които определят какво ще бъде актуално и какво не.
Тъй като сме в началото на нова година, решихме, че ще бъде забавно да разберем какви храни и напитки вероятно ще бъдат модерни през 2020 г.
Напитки без алкохол
Движението на осъзнато непиещите набира все повече популярност и това накара производителите на алкохолни напитки да изместят поглед към безалкохолни алтернативи.
На западните пазари вече може да се намери занаятчийска бира без алкохол, чиято основа е хмелът, с различни вкусови добавки, която по никакъв начин не отстъпва на вкуса на истинската бира.
Всичко с адаптогени
Днес хората все по-често търсят продукти със съставки, които им помагат да се почувстват по-добре. Те искат храна и напитки, които помагат за пълноценния им сън и почивка.
Адаптогените са точно това. Те помагат да се адаптирате към стреса, така че да не прибягвате до стимулиращи храни, кофеин, бонбони, захари, крекери и енергийни барове. Адаптогените са част от много съставки от аюрведическата или традиционната китайска медицина, които ще стават все по-популярни.
Пресни закуски
Ако идеята ви за закуска в движение е чипс, забравете за това. Днес потребителите търсят варианти за по-здравословни и функционални храни – от сушено месо, през смути, до супи.
Мазнини
Дните, когато диетите с ниско съдържание на мазнини бяха на върха, вече са в миналото. Сега на мода са кето и палео режим на хранене, а това значи повече съставки, като масло и яйца. Хората активно търсят храни, които предполагат по-луксозно усещане и са по-засищащи.
И всичко това за сметка на захарта. Това означава, че трябва да очакваме продукти, като ядково масло с добавени мазнини и кето чипс. Дори и млечните продукти влизат в полезрението на тези диети с кисело мляко от кашу или кокосов крем.
Функционални напитки
До скоро студените напитки в хладилниците на супермаркета включваха кафе, вода, сода и спортни напитки. Но хората очакват много повече от кофеин и захар в напитките си в наши дни.
Сега в тях влизат съставки, като колаген и корен от глухарче. С две думи, това са напитки, които ви помагат да сте активни и да влияят на когнитивните ви способности, а да не водят само до моментен пик в кръвната захар.
Алтернативни брашна
Карфиолът, приготвен като блат за пица, беше само началото. Сега други семена и зеленчуци могат да бъдат превърнати във всякакъв вид печива, като хляб и кифли. Много тенденции са насочени към функционалността и по-добрите за нас съставки.
Алтернативните брашна са не само чудесен вариант за хора, които искат да консумират по-малко зърнени храни, но и за тези, които имат ограничения в диетата.
Екологично чисти храни и напитки
Много от тенденциите за 2020 г. се фокусират върху здраве и благополучие, но нараства и загрижеността за света. Потребителите се интересуват как храната им се отглежда, откъде идва и какво прави, за да подобри нашия свят.
Сега марките, които следват регенеративните земеделски практики, ще бъдат по-специфични в етикетирането, ще трябва да има повече информация за произход и начин на отглеждане.