В началото на януари властите в китайския град Ухан правели опити да покриват новината за нов коронавирус.

Когато един лекар се опитал да предупреди негови колеги за вируса, полицията го посещава и му казва да спре да го прави. Месец по-късно хората го считат за герой, след като разказва историята си от болничното легло.

"Здравейте всички, аз съм Ли Уънлян, офталмолог в Централната болница на Ухан," започва неговият пост в социалната мрежа Weibo.

Той представлява вцепеняващ поглед отвътре на провалената реакция от страна на властите в Ухан в първите седмици на избухването на заразата.

През декември доктор Ли забелязал няколко случая, които, според него, приличали на САРС - вирусът, който доведе до глобална епидемия през 2003 г. Смятало се, че случаите идват от пазара за морски храни Хуанан в Ухан, а пациентите били под карантина в неговата болница.

На 30 декември той изпраща съобщение на други лекари в чат група, с което ги предупреждава за заразата и ги съветва да носят защитно облекло, за да я избегнат.

Това, което доктор Ли не знаел тогава, е, че болестта, която била открита, е изцяло нов коронавирус, пише BBC.

Четири дни по-късно той е посетен от представители на Бюрото за обществена сигурност, които му казват да подпише писмо. В писмото той е обвинен в това, че е "разпространявал неверни коментари", които "сериозно са нарушили социалния ред".

"Тържествено ви предупреждаваме: Ако продължавате да упорствате с такава нетърпеливост и продължавате с тази незаконна дейност, ще бъдете изправени пред съда – разбирате ли?" Под текста самият Ли е написал на ръка: "Да, разбирам."

Той е един от осемте души, които полицията е разследвала за "разпространяването на слухове".

В края на януари доктор Ли пусна копие на писмото в Weibo и обясни какво се е случило. Междувременно, местните власти му се извиняват, но това извинение идва прекалено късно.

През първите седмици на януари властите в Ухан твърдят, че само хората, които са в контакт със заразени животни, могат да се заразят. Не са издадени препоръки за защита на лекарите.

Само седмица след посещението си от полицията доктор Ли лекувал жена с глаукома. Той не знаел, че тя е заразена с новия коронавирус.

Снимка: Weibo

В поста си в Weibo той описва как на 10 януари започнал да кашля, на следващия ден имал треска, а два дни по-късно вече бил приет в болница. Родителите му също се разболяват и постъпват в болница.

10 дни по-късно, на 20 януари, Китай обяви извънредно положение.

Доктор Ли казва, че е изследван няколко пъти за коронавирус, но всичките изследвания били отрицателни.

На 30 януари той поства отново: "Днес излязоха резултатите от изследванията на нуклеиновата киселина и те са положителни, най-накрая съм диагностициран."

Той слага в поста си емоджи на куче с изплезен език и изцъклени очи.

Постът получава хиляди коментари и думи в подкрепа на доктор Ли.

„Доктор Ли е герой," казва един от потребителите, притеснявайки се относно това какво говори неговата история за Китай. "В бъдеще лекарите ще се страхуват повече да отправят ранни предупреждения, когато видят признаци на заразни болести."

"По-безопасната здравна среда изисква десетки милиони като доктор Ли."