Най-големият въздушен превозвач на Хонконг Cathay Pacific е помолил служителите си да си вземат три седмици неплатен отпуск, за да помогнат на компанията да се справи с ефекта от коронавируса.

Превозвачът вече изпитваше затруднения от няколко месеца с намалялото търсене вследствие на антиправителствените протести в Хонконг, информира BBC.

Компанията предложи специална схема за отпуск по желание на всички служители от 1 март до 30 юни.

От компанията заявиха, че спестяването на парични средства е "ключово за защитата" на нейния бизнес.

По-рано тази седмица Cathay обяви, че е спряла да обслужва полети до континентален Китай и по някои международни маршрути.

Компанията вече имаше затруднения заради протестите в Хонконг, който е международен финансов и туристически център и ключова част от бизнеса й.

Анализатори твърдят, че авиокомпанията, така или иначе, е щяла да предложи на служителите схема за излизане в неплатен отпуск заради тези проблеми.

"В условията на на новия коронавирус и вследствие на значителния спад в търсенето, обявихме сериозни ограничения на капацитета.

Запазването на парични средства е от ключово значение за защитата на на нашия бизнес. Вече сме предприели множество мерки за постигането на това.

Днес ние молим всички служители да се включат в специалната схема за излизане в отпуск, която ще бъде в сила от 1 март до 30 юни.

Всички служители ще имат възможност да вземат три седмици неплатен отпуск в този период", обявиха в свое изявление от компанията.