Свинското месо в Китай поскъпва със 116% за година през януари
Цените на свинското месо в Китай са скочили със 116% на годишна база през януари, като поскъпването се ускорява, в сравнение с декември, когато ръстът е 97%, показаха днес официални статистически данни.
Това е покачило цените на хранителните продукти в страната с 20.6% през януари, в сравнение с година по-рано, като е допринесло за увеличение на инфлацията до 5.4% за същия период.
Предварителните прогнози на анализаторите бяха за инфлация от 4.9%, според Ройтерс.
Цените на свинското месо в Китай се покачват заради африканската чума, която уби голяма част от прасетата в страната.
Търсенето на свинско месо, което е предпочитано от много китайци, обикновено нараства преди празниците около Луннната нова година.
Междувременно разпространяващата се зараза на коронавируса, която започна в град Ухан, може да е довела до нарушаването на някои хранителни доставки, според Джулиан Еванс-Притчард, старши икономист по Китай, в консултантската компания Capital Economics.
“Изглежда, че нарушенията в дставките и запасяването заради коронавируса са подпомогнали повишението на цените в седмицата след Лунната нова година, когато те обикновено се понижават,” казва още Еванс-Притчард.
В идните месеци потребителските цени в Китай вероятно “ще се колебаят доста”, заяви пред CNBC Хана Андерсън, анализатор в J.P. Morgan Asset Management.
Според нея инфлацията в страната през тази година ще зависи от това колко бързо ще се възстановят икономическите дейности след вируса.