ОПЕК занижи драстично прогнозата си за ръста в търсенето на петрол през тази година, изтъквайки като „основна причина“ за това китайския коронавирус.

В тримесечния си доклад, публикуван днес, организацията понижава прогнозата си за ръста в търсенето на петрол в световен мащаб до 0.99 млн. барела на ден през 2020 г. Това е с 0.23 млн. барела на ден под предишната прогноза.

Променената прогноза вероятно увеличи причините за ОПЕК и нейните съюзници, сред които и Русия, скоро да наложат допълнителни ограничения в производството.

“Ефектът от коронавируса върху китайската икономика засили несигурността около световния икономически растеж през 2020 г., а като следствие от това и ръста в търсенето на петрол в световен мащаб през 2020 г.,” се казва в доклада на ОПЕК.

“Със сигурност, случващото се в Китай изисква постоянно следене и оценка на ситуацията, за да се изчисли ефектът върху петролния пазар през 2020 г.”

Петролът от сорта брент се търгуваше на цена от 55.06 долара за барел малко по-рано днес, поскъпвайки с близо 2% за деня, докато цената на щатския лек суров петрол нараства с 1.5%, до 50.69 долара за барел.

Цените и на двата сорта падат с по около 20%, откакто се изкачиха до върхове в началото на януари, повлечени надолу от опасенията относно търсенето в Китай по време на епидемията от коронавирус, информира CNBC.

Прогнозата на търсенето на петрол в Китай беше ревизирана надолу с 0.2 млн. барела на ден за първото полугодие, в сравнение с прогнозата на ОПЕК от миналия месец.

Това доведе и до намаляване на очакваията за ръста в търсенето в световен мащаб през първите шест месеца на годината до 0.4 млн. барела на ден. Оттук пък идва и ревизията надолу с 0.2 млн. барела на ден в очакванията за търсенето за цялата година.

Предвожданата от Саудитска Арабия ОПЕК настояваше за среща с партньорите си извън организацията по-рано през месеца с цел намаляване на производството, за да се компенсира ефектът от коронавируса.

Комисия, която консултира страните производителки, е препоръчала намаляване на производството с 600 000 барела на ден, за да се облекчи енергийният пазар.

Русия обаче все още обмисля дали да подпише споразумението за допълнителното ограничаване на производството почти седмица след препоръката.

Редовната среща на ОПЕК е насрочена за 5 март. Все още е възможно да има среща преди това, но засега такава не е обявена.