Бизнесът с почистване на домове с роботизирани прахосмукачки в Китай създаде втори милиардер.

Делът на председателя на Beijing Roborock Technology Чанг Дзън в компанията вече струва над 1.1 млрд. долара след първичното й публично предлагане на борсата в Шанхай.

Акциите на Roborock поскъпнаха с 84.5%, затваряйки на цена от 500.1 юана (71 долара) при дебюта си на борсата през миналата седмица, информира Forbes.

Roborock е част от Xiaomi екосистемата в Китай. Shunwei Capital - инвестиционна компания, чийто председател е милиардерът главен изпълнителен директор на Xiaomi Лей Джун, е акционер в Roborock. Xiaomi инвестира в компанията за почистване на домове през 2014 г.

Roborock се конкурира с Ecovas Robotics - китайска компания, предвождана от друг милиардер - Цзян Донци, както и с американската iRobot.

Въпреки че коронавирусът и свързаният с него контрол на населението се отразиха на сериозна част от китайската икономика, Китай остава страната с втория най-голям брой милиардери в света.

Големият брой IPO-та през първото тримесечие, заедно с непрекъсната работа на фондовите борси и финансовата индустрия, увеличи милиардерите в страната, въпреки че пораженията от вируса, който уби близо 2 500 души, остават.

Коронавирусът обаче се очаква да засегне индустрията за производство на смартфони в страната.