Може и да не знаете, но ако носите слухов апарат, е много вероятно той да е изработен на 3D принтер.

В днешно време почти всички такива устройства се изработват по тази технология.

Докъде обаче може да се разпростре революцията на триизмерното принтиране и кои сектори на икономиката ще претърпят най-драстична трансформация?

Според BBC е напълно възможно в бъдеще да ядем пържоли, които са "изпринтени" от машини.

Технологията на 3D принтирането се базира на т. нар. "натрупващо се производство" - няколко слоя от материала (пластмаса, метал или смола) един върху друг, след което се съединяват и се образува готов продукт.

"В миналото производството беше почти изцяло на ръка, защото нямаше машини и поточни линии, които да работят с такава прецизност. А ръчната изработка е бавен и скъп процес.

Сега, от подаването на поръчката до доставката на крайния продукт, са необходими само няколко дни, а клинетът получава устройство, което е съобразено с индивидуалните му изисквания и потребности", казва Щефан Лаунер, който е вицепрезидент на Sonova - един от големите производители на слухови апарати.

3D принтирането се превърна в реалност още преди 20 години, а пионерите в тази област още тогава твърдяха, че то ще предизвика революция в много сектори, припомня BBC. И действително има области, в които технологията бележи значителни успехи.

През 2018 г. в глобален мащаб са продадени над 1.4 милиона 3D принтера, а до 2027 г. се очаква техният брой да нарасне до 8 милиона, по данни на изследователския център Grand View Research. Всяка година на пазара излизат все по-съвършени машини и материали, за които се намират все повече приложения.

Един от секторите, в които 3D принтирането е променило много неща, е денталната медицина - зъбните коронки и мостовете вече могат да се изработват с много по-голяма прецизност.

В по-голям мащаб технологията променя и авиационната индустрия. Boeing от години използва детайли, изработени на 3D принтер, в своите летателни апарати за космическата, военната и гражданската авиация.

Подобно устройство има и на Международната космическа станция, където астронавтите го използват за производство на резервни части.

Много от приложенията на технологията обаче все още са в експериментална фаза. Оказва се например, че дори и храната може да бъде "принтирана", пише BBC.

Базираната в Барселона компания Nova Meat наскоро представи "пържола", която се прави от грах, ориз, водорасли и други растителни съставки. 3D принтирането позволява те да бъдат приготвени в специфичната "кръстосана" структура, характерна за мускулните влакна, като по този начин текстурата на продукта да наподобява тази на истинското месо.

Според изпълнителния директор на компанията Джузепе Сконти много скоро ресторантите ще могат сами да "принтират" пържоли за клиентите си.

Създадоха изкуствен мускул, който повдига 1000 пъти теглото сиТой се разширява и свива като биологичните си събратя

Едно от най-перспективните приложения на този тип производство си остава медицината. През последните години много от изделията, които се използват в здравния сектор, се произвеждат по този метод на много по-ниска цена от досегашната, като в същото време могат да бъдат персонализирани според нуждите на пациентите.

Дори и лекарствата могат да бъдат "принтирани". Това е особено полезно, когато става въпрос за детски медикаменти, където дозите обикновено са в пъти по-малки от тези за възрастните.

Матю Пийк, който ръководи Изследователския център за експериментална медицина към британската педиатрична болница Alder Hey, разказва пред BBC, че той и неговият екип миналата година са създали първото в света 3D хапче за деца и то вече е тествано върху реални пациенти.

"Висшият пилотаж" в 3D принтирането е създаването на заместители на човешките органи. Американски учени твърдят, че са успели да разработят метод за "производство" на напълно функционална човешка кожа, която може да се използва при пациенти с тежки изгаряния, например.

Има и експерти, които вярват, че технологията може да се прилага в много по-големи мащаби от настоящите.

"Много скоро ще можем да "принтираме" цели домове и бизнес сгради. Това ще промени напълно механизмите на модерното строителство", казва Кърк Андерсен, главен инженер на базираната в Ню Йорк компания SQ4D.

По-рано тази година тя построи къща с обща застроена площ от 176 квадратни метра само за осем дни, използвайки робот, който изгражда стените слой по слой. Единствено покривът се изработва от строителни работници.

Според Андерсън този метод може да спести голяма част от разходите за труд и материали. По думите му една такава къща може да струва с до 70% по-малко от еквивалентно като площ конвенционално строителство.

Засега обаче 3D принтирането е по-скоро екзотика в света на тежката индустрия, където поточните линии и традиционните промишлени системи все още доминират на пазара. Сферите на неговото приложение обаче се разширяват с всяка изминала година.