Майкъл Херц - човекът, които проектира картата на нюйоркското метро, е починал на 87-годишна възраст.

През 70-те години на миналия век неговата компания Michael Hertz Associates е наета от транспортните органи в града, за да направи нов дизайн на старата карта.

По онова време престъпността в града расте, а използваемостта на метрото е най-ниска от второто десетилетие на века.

Малцина туристи използвали метрото, за да се придвижват до забележителностите на града.

Той и екипът му добавят улици, променят формата на паркове и квартали и изменят и заоблят криволичещите линии на метрото, пише BBC.

Херц, който е роден в Бруклин, е участвал в създаването на пътни карти в Хюстън и Вашингтон, преди да се заеме с проекта за нюйоркското метро.

В опит да премахне някои от правите линии, които не се харесвали на пътниците, Херц наема японски дизайнер, който се вози по всяка от линиите със затворени очи, за да може по-добре да си представи извивките й.

Картата, която Херц изготвя през 1979 г., е променяна на няколко пъти от неговата компания, но основният дизайн си остава.

През 2004 г. той казва пред New York Times, че оценява момента всеки път, когато види туристи да използват картата за първи път.

"Все още изпитвам удовволствие на някоя метростанция, когато видя някой с тиролски къси панталони да разглежда картата," казва той.