Продажбите на нови жилища в САЩ достигат най-високото си равнище от юли 2007 г. насам, съобщава Marketwatch.

Общият брой на новопостроените домове, продадени за 12-те месеца до януари 2020 г., достига 764 000. Това е с близо 8% повече от предходния месец и с 18.6% повече спрямо съответния период на предходната година.

Продажбите на нови жилища достигат най-високата стойност, отчетена по време на настоящия икономически цикъл, който започна след финансовата криза.

Най-силен е ръстът на продажбите на нови жилища в щатите от Средния Запад – с над 30% на месечна база. По западното крайбрежие нарастването е с 23.5%, докато в североизточните региони ръстът е доста по-скромен – с 4.8%.

Единствената област, където се наблюдава спад в продажбите на нови жилища, са южните щати. Там те са с 4.4% по-малко от предходния месец.

Средната цена на жилищните имоти, продадени през януари, е 348 200 долара.

В същото време намаляват запасите от нови жилища, обявени за продажба. Към края на януари те са 324 000, което би удовлетворило търсенето за малко над 5 месеца. Това са най-ниските запаси, регистрирани на имотния пазар от 2017 г. насам.

Доверието сред купувачите устойчиво се повишава и през последните месези достига рекордни равнища. Това е и основната причина за засиленото търсене на нови жилища. Те стават достъпни за все повече американци, на фона на високата заетост, ръста на заплатите и рекордно ниските лихвени проценти по ипотечните кредити.

В същото време продажбите на стари жилища падат до ново историческо дъно, което показва, че купувачите предпочитат новото строителство, въпреки по-високите средни цени спрямо старите сгради.

Строителните компании също остават оптимистично настроени за бъдещето и в скоро време не се очаква свиване на строителната активност.