Международното разпространение на коронавируса изтри надеждите за по-силен растеж през тази година, като глобалната икономика ще запише най-слабото си представяне от периода 2008-2009 г., когато избухна финансовата криза.

Това посочи управляващият директор на Межудународния валутен фонд Кристалина Георгиева, предава Reuters.

МВФ очаква световния растеж да бъде под нивото от 2.9%, отчетено за миналата 2019 г., като през идните седмици ще публикува ревизирана прогноза, каза Георгиева по време на брифинг.

Търговските войни натиснаха глобалния растеж през миналата година до най-ниското му ниво от 2009 г. насам, когато беше отчетено свиване на световната икономика в размер на 0.7%.

Ревизираната прогноза ще бъде най-малкото с 0.4 процентни пункта по-ниска спрямо очакванията за растеж от 3.3% през 2020 г., които МВФ обяви през януари на фона на отслабващото напрежение между Пекин и Вашингтон по повод търговския им спор.

„Глобалният растеж през 2020 г. ще бъде под миналогодишните нива, но с колко ще намалее и колко продължително ще бъде въздействието все още е трудно да се предвиди”, каза Георгиева.

Шефът на МВФ обаче отказа да коментира дали ескалирането на здравната криза около коронавориуса може да вкара световната икономика в рецесия.

МВФ осигурява 50 млрд. долара финансиране, за да подпомогне здравните системи на страните с ниски и средни доходи, така че да могат да отговорят на епидемията, посочи Георгиева.

Около 10 млрд. долара от този ресурс ще бъде достъпен за бедни страни на нулеви лихви за срок до 10 години, докато държавите със средни доходи ще имат достъп до около 40 млрд. долара при ниски лихви за срок до 5 години.

Еквадор използва тази програма през 2016 г., за да получи финансиране в размер на 364 млн. долара след разрушително земетресение.

Но по-големи развиващи се пазари, като Бразилия, Китай и Индия, нямат достъп до подобна подкрепа, както и страни, където МВФ е регистрирал неустойчиви нива на дълга, като в Аржентина.

Кристалина Георгиева и президентът на Световната банка Дейвид Малпас подчертаха важността на координираните действия за ограничаване на последствията от вируса върху икономиката и хората.

Световната банка посочи, че е осигурила 12 млрд. долара за подобряване на здравната система на развиващите се страни.

Влошаване

Преди по-малко от две седмици МВФ посочи на среща на финансовите лидери на Г-20 в Саудитска Арабия, че коронавирусът може да изтрие 0.1 процентни пункта от прогнозата за глобалния растеж през януари, ако епидемията остане предимно на територията на Китай.

Очакванията обаче се измениха през последната седмица, след като вирусът бързо се разпространи извън Китай, довеждайки до регистриране на случаи на заразени в над 70 страни по света, става ясно от думите на Георгиева.

Какво е МВФ?През миналата седмица се проведе годишната среща на Междуанродния валутен фонд, като това е първо такова събитие откакто фонда има нов управляващ директор – българката Кристалина Георгиева

Това повиши несигурността и доведе до понижение на търсенето по света, удряйки търговията и туризма, редуцирайки търсенето на петрол и други стоки, тъй като както индивидуалните потребители, така и бизнесът вземат мерки в опит да избегнат заразата.

В Китай, дори и след забавяне в разпространението на вируса, растежът ще бъде под последната прогноза на МВФ за 5.6% през 2020 г., каза Георгиева.

Все пак МВФ вижда надежда в рестарта на някои производствени мощности в Китай, които са възстановили дейност на 60%, като през идните седмици се очаква възстановяването да достигне 90%.

Георгиева отказа да коментира конкретни сценарии за евентуално понижение в растежа. „Това, което помага, е да се съсредоточим върху действията. На кого му пука дали ще бъде 0.1 или 0.4, или 0.5?

Ако действаме с фокус върху това животи да бъде спасени, страданията да бъдат намалени, то икономиката ще се развие по-бързо”, добави Кристалина Георгиева.