Цените на петрола падат с около 25% днес и са на път да запишат най-голямото си еднодневно понижение от 1991 г., след като Саудитска Арабия понижи цените на суровината и обяви планове за голямо увеличение на производството през април.

Цените на петрола първоначално паднаха с 31% след този ход на Саудитска Арабия, която на практика започна ценова война, след като Русия се противопостави на предложеното от ОПЕК допълнително ограничаване на производството с цел стабилизиране на петролните пазари, които бяха засегнати от опасенията около разпространението на коронавируса в световен мащаб.

Фючърсите на брента поевтинява с 11.31 долара, или 25%, до 33.96 долара за барел, след като преди това цената отчиташе спад до 31.02 долара, което беше най-ниското ниво от 12 февруари 2016 г. Фючърсите на брента са на път да запишат най-голямото си дневно понижение от 17 януари 1991 г., когато беше началото на първата война в Персийския залив.

Фючърсите на щатския лек суров петрол се обезцениха с 10.73 долара, или 26%, до 30.55 долара за барел, след като преди това докоснаха 30 долара, което беше най-ниското ниво от 22 февруари 2016 г. Щатският петрол също върви към най-голямото си поевтиняване от януари 1991 г.

“Мисля, че всички прогнози изхвърчаха през прозореца,” заяви пред Ройтерс Джонатан Барат, старши инвестиционен директор в Probis Securities в Сидни. “Това прилича на състезание към дъното с цел осигуряване на поръчки.”

Разпадът на групата, наричана OPEC+, или производителите от картела плюс няколко други държави, сред които и Русия, слага край на продължилото повече от три години сътрудничество в подкрепа на пазара.

Саудитска Арабия планира да увеличи производството си до над 10 млн. барела дневно през април, след като настоящото споразумение за ограничаване на добива изтича в края на март, според източници на Ройтерс.

Най-големият износител на петрол в света се опитва да накаже Русия, която пък е вторият най-голям, за това, че не подкрепи новите ограничения в производството, предложени миналата седмица от ОПЕК.

Саудитска Арабия, Русия и други страни производителки на петрол за последно се бореха за пазарен дял по този начин в периода 2014 - 2016 г., като от тогава досега САЩ се превърна в най-големия производител на суровината, след като добивът на шистов петрол в страната се удвои през последното десетилетие.

Акциите на саудитската петролна компания Saudi Aramco поевтиняха с 9% като цената им падна за първи път под нивото си от първичното публично предлагане.

Саудитска Арабия арестува четирима принцове, готвели превратСаудитска Арабия арестува четирима принцове през уикенда, включително един от братята на коронования принц на страната Мохамед бин Салман

“Саудитска Арабия и Русия влизат в ценова война, която вероятно ще е ограничена и тактическа,” заявиха от Eurasia Group.

“Най-вероятния изход от кризата е болезнен процес, който трае няколко седмици или месеци, докато цените не паднат достатъчно ниско, за да променят възгледите в Москва и Рияд, за да се стигне до някакъв вид компромис,” добавиха още от Eurasia.

Саудитска Арабия започна войната, като понижи официалните си продажни цени за април с между 6 и 8 долара за барел.

Междувременно, усилията на Китай да ограничи разпространението на коронавируса се отразиха на втората най-голяма икономика в света и ограничиха доставките до страната, която е най-големият вносител на петрол.

Разпространението на вируса до други големи икономики, като Италия и Южна Корея, както и увеличаващият се брой на случаите в САЩ, засилиха опасенията, че цената на петрола ще падне тази година.

Водещи банки, като Morgan Stanley и Goldman Sachs, занижиха прогнозите си за търсенето на петрол, като от Morgan Stanley прогнозират, че ръстът на търсенето от страна на Китай ще бъде нулев през 2020 г. От Goldman Sachs очакват свиване на търсенето със 150 000 барела на ден в световен мащаб.

От Goldman Sachs понижиха прогнозата си за цената на брента до 30 долара за барел за второто и третото тримесечие на 2020 г.

При валутите доларът поевтинява рязко спрямо йената, азиатските пазари бележат сериозни спадове, а цената на златото се повиши до най-високото си ниво от 2013 г., тъй като инвеститорите се насочиха към активите убежища.