Малка дървена сцена в Ливърпул, на която са свирили Beatles (Бийтълс), преди да станат световноизвестни, ще бъде предложена на аукцион заедно с бележки, писани набързо от Пол Макартни за студионния запис на песента Hey Jude”..

Сцената и бележките са сред 300-те предмета, свързани с Beatles, които ще бъдат предложени на търг на 10 април в Ню Йорк, предава Reuters.

Други интересни обекти са анотиран сценарий за заснемане на музикалния клип на групата към песента Hello, Goodbye от 1967 г., както и пепелник, използван от Ринго Стар в звукозаписни студия на Abbey Road в Лондон, съобщиха от аукционна къща Julien's Auctions.

Дървената сцена е премахната от залата Lathom Hall в родния град на групата Ливърпул, където музикантите правят първите си рекламирани концерти през май 1960 г. под името Silver Beatles.

Вече като Beatles, но без Ринго Стар на барабаните, групата е свирила още десет пъти на сцената до февруари 1961 г. – повече от година преди дебюта на първия им сингъл Love Me Do.

Очаква се сцената да бъде продадена на цена между 10 хил. и 20 хил. долара.

„Сцената е уникално нещо, което излиза на пазара”, казва Джейсън Уоткинс, музикален експерт в Julien’s Auctions.

„Няма голяма пазарна история за неща като това. Поради това ще бъде интересно да видим докъде ще стигне цената”, казва той.

Бележки с част от текста на Hey Jude, написан от Пол Макартни за звукозапис през 1968 г., се очаква да достигне цена от 180 хил. долара.

„Текстът на Hey Jude е много рядко, специално нещо. Очевидно това е доста култова песен за всеки, които е запознат с темата. Тези ръчно написани рими са използвани в студиото като помагало, докато записват”, казва Уоткинс.

Шедьовър, висял в стара кухня, беше продаден за 24 млн. евро Изгубен шедьовър от 13 век беше продаден за близо 24.2 млн. евро (26.8 млн. долара) само месеци, след като беше открит да виси във френска кухня

Сред другите интересни предмети попадат рисунка на Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно на bagism - термин, който двойката създава като сатира на стереотипите, която участва в документалния филм от 1969 г. Bed Peace. Очакванията са този артикул да достигне цена между 80 хил. и 100 хил. долара.

Аукционът ще се проведе както онлайн, така и на живо в Hard Rock Cafe на Таймс Скуер в Ню Йорк.