Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) получи първата си награда по време на конференцията „Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания“, която се проведе на 6 март във Варна.

В събитието взеха участие еврокомисарят Мария Габриел, евродепутатът Емил Радев, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на УС на Фонда на фондовете Мартин Дановски, зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева, депутати, представители на централната и местната власт, академичната общност, неправителствени организации, студенти, представители на бизнеса.

„Признателни сме за това отличие, което получаваме в началото на нашата дейност. GATE има за основна цел да създаде европейска екосистема, която да бъде мост между научната общност и индустрията. Това признание ни показва, че се движим в правилната посока за повишаване на международния престиж на България в европейското изследователско пространство“, заяви координаторът на проекта GATE Силвия Илиева.

Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) е първият център за върхови постижения в България, поел ролята на катализатор за интегриране и разширяване на научните постижения и иновации в приоритетни области като големите данни и изкуствения интелект на регионално и Европейско ниво.

GATE развива научноизследователски капацитет и потенциал в тези области, като формира следващото поколение водещи учени чрез разширяване на съществуващата изследователска мрежа и установяване на дългосрочни споразумения с водещи световни организации.

Същевременно Институтът изгражда устойчива екосистема от заинтересовани страни, като се фокусира върху технологичното сътрудничество между правителството, индустрията, академичната общност и обществените организации в посока изкуствен интелект и интелигентни модели за взимане на решения основани на данни.

Институтът е създаден в рамките на проект за изграждане на Център за върхови постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект, финансиран по мярката Teaming Phase 2 на европейската програма за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020. Проектът е съфинансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Научните изследвания и иновациите в GATE са организирани в четири стратегически приложни области – Бъдещи градове, Интелигентно правителство, Интелигентна промишленост и Дигитално здравеопазване. Те са акцент в Българската стратегия за интелигентна специализация и са идентифицирани от екипа на проекта като обществено значими сектори, в които големите данни и изкуственият интелект обединяват усилията на изследователи, предприемачи, политици, бизнес организации и граждани за изграждане на основани на знанието икономика и общество.