Азиатските акции и фючърсите на индексите на Уолстрийт поевтиняват днес, след като засилващият се скептицизъм относно пакета от стимули на Вашингтон за борба с коронавируса отне от инерцията на пазарите.

Пазарите се възстановяваха от бруталните разпродажби от понеделник, които бяха предизвикани от двойния шок от срива в цените на петрола и влошаващото се положение с вируса.

Ръстът обаче не продължи дълго, като фючърсите на S&P500 падат с 2.2% в азиатската сесия днес, а азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.29%. Австралийският основен индекс се понижи с 2.02%, докато японският Nikkei изгуби 1.28%.

По-рано през седмицата президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще предприеме “сериозни стъпки ” за облекчаване на икономическото напрежение, породено от разпространението на коронавируса. Новинарските заглавия се фокусираха върху понижението на подоходните данъци, което помогна за подобряване на пазарните нагласи.

Някои инвеститори обаче не са впечатлени вследствие на липсата на сериозни изявление оттогава.

“Беше ни обещано нещо сериозно от администрацията на Тръмп, но то изглежда се забавя,” казва пред Ройтерс Майкъл Маккарти, старши пазарен анализатор в CMC Markets в Сидни.

“Затова нагласите на пазарите са негативни. От гледна точка на инвеститорите по света, все още има много рискове.”

На Уолстрийт вчера трите основни индекса скочиха с по близо 5% - ден, след като щатските акции записаха най-големия си еднодневен спад от финансовата криза насам.

Доларът изтри спечеленото и днес поевтинява спрямо йената, швейцарския франк и еврото със засилване на несигурността.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации за последно беше на ниво от 0.7068%, което беше повече от два пъти над достигнатия в понеделник рекорден минимум от 0.3180%.

Допълнително повишение на лихвите може да бъде ограничено заради все още големите очаквания, че Федералният резерв и други централни банки ще подкрепят фискалните стимули с облекчаване на паричната политика.

Пазарните участници до голяма степен очакват Фед да понижи лихвите за втори път този месец в края на насрочената си за следващата седмица среща. Централната банка изненада инвеститорите през миналата седмица с понижение на основната лихва с 50 базисни пункта.

Еврото също се следи отблизо заради срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък, на която ръководителите ще бъдат поставени под натиск за облекчаване на паричната политика, след като италианското правителство постави цялата страна под карантина в опит да ограничи новите случаи на заразяване с коронавирус.

Щатският суров петрол изтри първоначалните си загуби и поскъпва с 3.23%, до 35.53 долара за барел, докато цената на брента нараства с 3.44%, до 38.50 долара за барел - на фона на признаците, че щатските производители ще намалят производството. Трейдърите обаче остават предпазливи по отношение на търсенето на енергийни продукти в световен мащаб.

В понеделник цените на петролния пазар се сринаха, а фючърсите отчетоха най-големия си спад в процентно изражение от войната в Персийския залив през 1991 г., след като Саудитска Арабия и Русия влязоха в ценова война.

Много анализатори казват, че инвеститорите трябва да внимават за евентуална пазарна волатилност, защото коронавирусът все още представлява риск за общественото здраве в много страни, което може да окаже допълнителен натиск върху световната икономика.

Спот цената на златото нараства с 0.5% в азиатската сесия, до 1 658.50 долара за тройунция.

Вирусът тръгна в края на миналата година от централната китайска провинция Хъбей, но след това се разпространи и извън Китай, като до момента смъртните случаи в световен мащаб са над 4 000.

Основният китайски индекс бележи понижение от 0.18% днес. Китай обяви ръст в новите случаи на заразени с коронавирус, след като в четири поредни дни техният брой намаляваше.

Ограниченията за придвижване и затварянията на заводи, насочени към предотвратяване на разпространението на заразата, обаче удариха спирачката на икономическата активност в световен мащаб.