Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение в Съединените щати заради бързото разпространение на коронавируса в страната.

Той заяви, че мярката ще осигури достъп до средства в размер на 50 милиарда долара, които “ще бъдат отпуснати щатите и населените места, за да предприемат мерки срещу разпространението на заразата”.

Тръмп каза още, че в цялата страна ще бъдат отворени спешни оперативни центрове.

По думите му частните компании и лаборатории в САЩ могат да осигурят 5 милиона теста за коронавирус в рамките на месец. Той заяви, че ще бъдат инсталирани пунктове за тестове и по пътищата, така че хората да могат да ги правят и в движение.

“Не искаме всички американци да си правят тестове за коронавирус. Това се прави само, ако считате, че е необходимо или ако имате някакви симптоми”, каза още Доналд Тръмп.

През последните дни Белият дом под натиск да се възползва от възможността за обявяване на извънредна епидемиологична обстановка, предвидена в закона от 1988 година. Той оситурява достъп до допълнителни средства и кризисни фондове за местните власти.

Опцията обаче рядко е използвана в миналото. През 2000 година извънредно епидемиологично положение бе обявено от президента Бил Клинтът заради нарстването на случаите на западнонилска треска.

По-рано днес стана ясно, че бразилският президент Жаир Болсонаро, който бе на посещение в Белия дом преди броени дни, е дал положителна проба за коронавирус.

Съпругата на канадския премиер Джъстин Трюдо - Софи Грегоар, също е дала положителна проба за COVID-19.