Броят на заболелите от коронавирус у нас вече е 81. Това съобщи по-рано днес началникът на Националния кризисен щаб ен. Венцислав Мутафчийски.

Така увеличението на случаите за днес е с 19, което е най-сериозното повишение от откриването на Covid-19 в България.

Има разширяване на точките, които са засегнати – в Ловеч е един, в Перник – двама. Във Варна има два нови потвърдени случая на COVID-19. Основно съсредоточени са в София, Плевен, Габрово, както и един пациент е под наблюдение в Лом. В Благоевград се потвърдени две положителни проби.

Има три случая, които със сигурност имат връзка с Банско, уточни още председателят на Националния оперативен щаб.

Банско под карантина

От днес (17 март) курортният град бе поставен под пълна карантина.

Забранява се влизането и излизането от града, а лицата с постоянен или настоящ адрес в Банско ще могат да се приберат до 20:00 часа на 18 март.

В Банско ще работят магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, застрахователните компании и бензиностанциите. Забранява се излизането по улиците на всички жители без основателна причина, която може да е свързана само с посещението на тези търговски обекти.

Никой не може да напуска или да влиза в град Банско, освен доставчиците на хранителни стоки, стоки от първа неебходимост или лекарства, служителите на ВиК и електроснабдяването, здравни инспектори, полицейски служители и служители на пожарна безопасност.

“81 са вече случаите, доказани с коронавирус инфекция в България. Трима са в Банско, като работата им е непосредствено свързана със ски пистите и функционирането на града като туристически център. Анализирайки данните и на други пациенти, идващи като туристи в ски курортите от Европа, стигнахме до извод, че на тези места е по-вероятно преохлаждане на горните дихателни пътища и по-лесната им възприемчивост на вируси въобще. Вчера бе прекъснат сезона във всички ски курорти”, припомни Мутафчийски.

Външният министър Екатерина Захариева уточни, че на територията на Банско в момента има около 200 чуждестранни туристи, които са в хотелите. Те ще могат да напуснат курортния град в рамките на 24 часа. Тези, които останат, ще трябва да изпълняват условията на карантината.

Туристическите пътувания се прекратяват

"Искам да призова нашите сънародници да не пътуват. Въпреки призивите, които отправяме всеки ден, забелязваме доста пътувания, които съвсем не попадат под определението спешен случай". Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на съвместен брифинг, в който участваха транспортният министър Росен Желязков и министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите на Захариева, ако не става въпрос за изключително неотложна работа, здравословно състояние на близки и т.н., в момента не бива да се предприемат пътувания в чужбина.

Николина Ангелкова съобщи, че е издала заповед от днес до 13 април да се преустановят всички дейности по Закона за туризма – вътрешен туризъм, изходящ и входящ туризъм.

“Разчитаме на отговорното поведение на всички, за да можем заедно да се предпазим и да продължим напред в тази тежка ситуация. Очевидно е, че само на добра воля не се получава. Изискахме спешно от туроператорите информация и се оказва, че 483 български граждани са на екскурзии в чужбина. Това са хора, заминали през месец март. Виждате и англичаните, които са по зимните ни курорти. Всичко това е много безотговорно”, заяви министърът на туризма.

Тя каза, че не може да прогнозира размера на щетите за туристическата индустрия, нанесени от Covid-19, но не може да се изключи вероятността от фалити в сектора. Ангелкова обаче уточни, че засега не се отказват резервациите за юли и август, но не може да се ангажира с твърда прогноза дали в България ще има летен туристически сезон.

Европейският съюз затваря външните граници

Европейският съвет подкрепи днес предложението на Европейската комисия за 30 дни да бъдат затворени външните граници на ЕС за несъществени пътувания.

Предвижда се тази мярка да бъде приложена възможно най-бързо, уточни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС заседаваха днес с видеоконференция заради епидемията от заболяването Covid-19. В разговорите участва и българският премиер Бойко Борисов, който заяви, че Гранична полиция е готова да изпълнява указанието за затваряне на границите.

"Такава стопанска, финансова и икономическа криза светът не познава", каза още Борисов.