Искам да призова нашите сънародници да не пътуват. Въпреки призивите, които отправяме всеки ден, забелязваме доста пътувания, които съвсем не попадат под определението спешен случай. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева на съвместен брифинг, в който участваха транспортният министър Росен Желязков и министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите на Захариева, ако не става въпрос за изключително неотложна работа, здравословно състояние на близки и т.н., в момента не бива да се предприемат пътувания в чужбина.

Тя заяви, че ситуацията по границите на отделните държави се променя буквално през час и в много страни вече са въведени ограничения.

“До момента сме оказали съдействие за прибирането на десетки раждани у нас, дори от дестинации, за които смятахме че е невъзможно”, каза още Захариева.

Тя припомни, че на сайта на МВнР има таблица, която се актуализира на всеки три часа и в която са посочени ограниченията, въведени до този момент от различните държави.

Николина Ангелкова съобщи, че е издала заповед от днес до 13 април да се преустановят всички дейности по Закона за туризма – вътрешен туризъм, изходящ и входящ туризъм.

“Разчитаме на отговорното поведение на всички, за да можем заедно да се предпазим и да продължим напред в тази тежка ситуация. Очевидно е, че само на добра воля не се получава. Изискахме спешно от туроператорите информация и се оказва, че 483 български граждани са на екскурзии в чужбина. Това са хора, заминали през месец март. Виждате и англичаните, които са по зимните ни курорти. Всичко това е много безотговорно”, заяви министърът на туризма.

Тя каза, че не може да прогнозира размера на щетите за туристическата индустрия, нанесени от Covid-19, но не може да се изключи вероятността от фалити в сектора. Ангелкова обаче уточни, че засега не се отказват резервациите за юли и август, но не може да се ангажира с твърда прогноза дали в България ще има летен туристически сезон.

Прогноза: 200 000 безработни от ресторанти и хотели до дни150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените карантинни мерки заради COVID-19

“Всичко, което зависи от държавата, ще бъде направено, за да се гарантира, че нашите сънародници, които нямат възможност да се приберат у нас с редовните транспортни линни, ще се върнат нормално”, заяви транспортният министър Росен Желязков.

Той също призова гражданите да не предприемат туристически пътувания.

“При всеки случай ще се действа индивидуално. Дали това ще е за сметка на туроператорите, дали за сметка на пътуващите, дали държавата ще поеме част от този ангажимент - ще се преценява ad hoc”, каза още той.

“За групата от 29 българи в Мароко сме в постоянна връзка с туроператора на място. Посолството прави всичко възможно, за да намери варианти за прибиране. Турският превозвач Turkish Airlines е поел ангажимент да осигури самолети, с които те да се върнат, ако получим разрешение от летището в Мароко, тъй като страната вече затвори въздушния си транспорт”, каза Захариева.

Росен Желязков уточни, че от българска страна ще се осигури и транспорт за британците в Банско, които са дали положителни проби за коронавирус и искат да се приберат у дома.

“Самолетите, които се използват за тази цел, след необходимата дезинфекция, ще могат да се използват и за превоз на българи, които в момента се намират на територията на Великобритания и искат да се приберат”, заяви той.

“Българи има и в други туристически дестинации, чието прибиране се организира в момента. Ситуацията е изключително динамична. Дори и в държавите, където заболеваемостта не е висока, те затварят въздушните си пространства, за да се предпазят”, заяви Захариева.