Платформата за онлайн видео YouTube на Alphabet и доставчикът на онлайн телевизия Netflix съобщиха, че ще намалят качеството на стрийминга си в ЕС, за да се избегне прекаленото натоварване на интернет, в момент когато хиляди европейци, принудени от коронавируса, работят от вкъщи и гледат видео у дома.

„Ангажираме се временно да прехвърлим целия трафик в ЕС към стандартна резолюция по подразбиране“, посочиха от YouTube в изявление.

YouTube е втората компания след Netflix, която взема мерки, след като европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон призова стрийминг платформите да понижат качеството на видеото си, за да предотвратят блокиране на интернет, припомня БТА. Агенцията отбелязва, че видеото заема „лъвския пай“ от трафика на данни в интернет.

Решението е взето, след като Бретон говори с шефа на Alphabet Сундар Пичай и на YouTube Сюзън Уоджиски. От компанията отбелязват, че засега отчитат няколко пикови момента на използване на платформата, но са решили да вземат мерки, за да намалят натоварването върху системата.

Европейските телекомуникационни компании - от Vodafone до Deutsche Telekom - отчитат скок на трафика на данни през последните дни, което накара Бретон да отправи призив преди да се е стигнало до срив.

Интернет “прегрява” заради коронавируса Все повече хора работят от вкъщи заради коронавируса, което поставя на изпитание мобилните и фиксираните интернет мрежи

От Netflix обясняват, че основните характеристики, от които зависи качеството на картината, предавана по интернет, са резолюцията и т. нар. “bitrate”.

Резолюцията обозначава броя на “пикселите” на единица площ (HD или 4K например), а bitrate-а влияе на скоростта на получаването на данните, като по-високите стойности гарантират по-”гладко” изображение.

От компанията засега ще свалят стойностите на bitrate-а за Европа, но ще продължат да излъчват филмите в 4K резолюция. Според изчисленията това ще свали интернет трафика средно с 25%.

Европейската комисия приветства действията, предприети от YouTube и Netflix за намаляване на качество на техните видео стрийминг услуги с оглед на повишеното интернет потребление заради наложените в редица държави карантини във връзка с пандемията от коронавирус.

"Тъй като милиони европейци се адаптират към мерките за социално дистанциране благодарение на дигиталните платформи, които им помагат за достанционна работа (от вкъщи), да учат и да се забавляват, горещо приветствам инициативите на Google и Netflix за запазване на безпроблемното функциониране на интернет по време на Covid-19 кризата", заяви европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон.