След години на силен икономически ръст, както и 50-годишен минимум на безработицата в САЩ, пандемията от коронавирус изведнъж повиши опасноста на хора без работа до нива, невиждани от Голямата депресия насам.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин обяви преди ден, че безработните хора в страната може да се повишат до 20%.

Това се случва на фона на предвидените стимули на стойност 1 трилион долара от страна на администрацията на президентът Доналд Тръмп, както и възможността за разпределяне на между 1000 – 1200 долара на всеки американец, с цел да се справи населението на страната с идващата рецесия.

В годините след Втората световна война, само в два периода безработицата е била на нива от над 10%. Това се случи в началото на 80-те години на миналия век, както и през октомври 2010 г., или точно две години след фалита на Lehman Brothers.

Според анализ на Moody's около 27 млн. души, или около 18% от работещите американци, са пред риск от безработица. Най-изложени на опасност са хората в развлекателната индустрия, транспорта, енергетиката и минната индустрия.

Ресторантьорите пък може да се наложи да освободят между 5 и 7 млн. души в следващите месеци.